Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mafiáni z Palerma jdou za prací do Německa. Na Sicílii nemají „kšefty“

Autor: Mii - 
30. června 2017
14:00

Po několika letech útlumu a živoření se kdysi slavné sicilské mafiánské klany z Palerma rozhodly přesunout do Německa. Donutily je k tomu zdejší ekonomické podmínky, kvůli kterým nemůžou provozovat svůj byznys v takové šíři, jaké by chtěly. Německo podle nich skrývá více pracovních možností.

Špatná ekonomická situace největšího italského ostrova a fakt, že řada mafiánských šéfů pobývá ve vězení, donutily sicilské mafiánské klany přehodnotit lokalitu svých podniků. Nedávná rozsáhlá antidrogová operace v jihozápadním Německu odhalila, že sicilská mafie se přesunula do bohatších regionů Evropy. Informuje o tom web britského deníku The Guardian.

Policie během operace v obci Villingen-Schwenningen z 21. června zadržela 19 drogových pašeráků se zbožím za čtyři miliony eur (105 milionů korun). Vyšetřovatelé se domnívají, že gangy operují převážně v městech Rottweil a Stuttgart v Bádensko-Württembersku – německé spolkové zemi s jednou z nejmenších měr nezaměstnanosti.

Myslí si také, že gangy propašovaly z Albánie do Německa několik tun marihuany a kokainu. Následně donutily majitele místních barů a restaurací nakoupit hrací automaty, které slouží jako pračky pro peníze získané z prodeje drog. Zisk byl pravděpodobně využit i k nákupu zbraní na Balkáně.

Cosa Nostra chystá velký návrat na scénu

Jeden z gangů, který se do Německa začal přesouvat, je nejslavnější mafiánský klan světa Cosa Nostra. I když v minulosti zažil řadu potíží, které jejich aktivitu výrazně omezily, stále funguje a čeká na chvíli, kdy se bude moci vrátit v plné síle.

Minulé roky na pomyslném vrcholu sicilské mafie spočíval gang Ndrangheta. Italští vyšetřovatelé ale zaznamenávají postupný návrat právě Cosa Nostry. „Ndrangheta má silnou pozici na trhu s kokainem, Cosa Nostra je ale významným hráčem na hašišovém trhu. Často jej nakupuje v severní Africe a prodává v Evropě,“ vysvětloval pro agenturu Reuters koordinátor protimafiánských aktivit, jehož jméno nebylo zveřejněno.

„Docela dlouho se mafie spoléhala na podvody ve veřejné správě a vydírání. S takhle špatnou ekonomikou se ale vrací ke starým osvědčeným způsobům a expanduje ven,“ dodal koordinátor.

Sicilská ekonomika klesla mezi roky 2008 a 2015 o 13 % a jen pomalu se zvedá. Míra nezaměstnanosti je na ostrově 22 %, což je dvojnásobek italského průměru. Kvůli hluboké recesi tak menší podniky nemají peníze na placení tradičních ochranných poplatků mafii, které patří mezi jeden z jejich příjmů.

VIDEO: Italská policie zatýká obávaného mafiánského bosse Antonia Pelleho

Video  Mafiáni z Palerma jdou za prací do Německa. Na Sicílii nemají „kšefty“.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi