Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lidé uhořeli hromadně v autech: Požár v Portugalsku zabil nejméně 62 lidí

Autor: ČTK, vei - 
18. června 2017
11:35

Na nejméně 62 mrtvých a 60 zraněných stoupl počet obětí lesního požáru v Portugalsku. Jejich počet stále roste. Původně úřady mluvily o 19 obětech. Přímo na místě s požárem bojuje 600 hasičů. Zemi přitom sužuje přes šest desítek požárů, se kterými celkem bojuje 1700 hasičů. Oheň se stále nedaří dostat pod kontrolu. Země zatím vyhlásila třídenní smutek

Nejtěžší požár sužuje centrální části země asi 50 kilometrů jihovýchodně od univerzitního města Coimbra. Oheň propukl v sobotu v 15:00 místního času (16:00 SELČ) kolem obce Pedrógão Grande.

„Pokud jde o lesní požáry, tak se podle všeho bohužel jedná o nejhorší neštěstí posledních let,“ komentoval dění premiér António Costa. „V našem lesnatém kraji už dříve nějaké požáry propukly, ale na tragédii obdobných rozměrů si nevzpomínám,“ řekla agentuře AP Valdemar Alves, starostka obce Pedrógão Grande. „Jsem šokován počtem obětí,“ dodal.

Vláda oznámila, že vedle požárníků bylo nasazeno i 360 vojáků. Asistenci nabídla na žádost Portugalska i Evropská unie. Komisař pro humanitární pomoc a řešení krizí Christos Stylianidis ve svém prohlášení uvedl, že „EU je připravena ihned pomoci“. Díky tomu se ráno na zásazích podílel i jeden španělský protipožární letoun, během dneška se očekává i přílet dalšího španělského stroje. Tři letadla poskytla i Francie. 

 

Většina obětí zemřela při pokusu z oblasti Pedrógão Grande uniknout vozem, informovala vláda. Náměstek ministra vnitra Jorge Gomes uvedl, že 30 ze zemřelých bylo nalezenou v autech na silnici IC8 vedoucí k dálnici, dalších 17 v blízkosti vozů a v lese. V dřívější komunikaci s médii Gomes též zmínil tři udušené v obci Figueiró dos Vinhos. Deník Correio da Manhã uvedl, že se šíří zprávy o několika vesnicích s vyhořelými domy. Varoval dále, že do mnoha oblastí zasažených ohněm se ještě pomoc ze strany státu nedostala, a počet obětí se tudíž může zvýšit.

— Marisa Neves (@marisaneves75) 17. června 2017

Požár vypukl v sobotu odpoledne v oblasti u města Pedrogâo Grande, ležícího asi 200 kilometrů na severovýchod od Lisabonu. Do boje s plameny bylo v noci na dnešek nasazeno skoro 600 hasičů se 160 vozidly.

V Portugalsku i sousedním Španělsku nyní vládne vlna veder a v některých oblastech dosahují teploty 40 stupňů Celsia. Po celé zemi se přes noc rozhořelo na šest desítek lesních požárů, proti nimž je nasazeno 1700 hasičů. Příčina ničivého požáru v centrální části není známá, místní obyvatelé oheň připisují suchu. Podle zpravodaje BBC v Lisabonu oheň spustil blesk, aniž přitom pršelo.

K této příčině se přiklánějí i vyšetřovatelé, kteří nalezli strom, do něhož během takzvané suché bouřky udeřil blesk, sdělil portugalským médiím ředitel národní soudní policie. Při suchých bouřích se padající voda vypaří dříve, než dopadne na zem, napsala agentura AP.

Čeští turisté jsou zřejmě mimo ohrožení

Podle odhadu místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je nyní v pevninském Portugalsku s českými cestovními kancelářemi maximálně 300 klientů. Papež dále sdělil, že oblast, kde v Portugalsku hoří porost, je pro turisty nezajímavá a málo navštěvovaná. České cestovní kanceláře ale sledují, kam se vydá kouř. „Z minulosti známe z jiných destinací a jiných lokalit, že horší dopady mívá kouř,“ řekl Papež.

Kvůli přetrvávajícímu suchu a vysokým teplotám je vysoké riziko lesních požárů v distriktech Vila Real, Guarda, Bragança, Coimbra, Viseu, Castelo Branco, Leiria, Portalegre, Santarém, Beja a Faro. „V případě potřeby je možno se obrátit na kontaktní linku Velvyslanectví České republiky v Portugalsku +351 919 319 422,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Soustrast Portugalsku vyjádřili mezi jinými francouzský prezident Emmanuel Macron či papež František. Kondolenční telegram portugalskému prezidentovi zaslal i český prezident Miloš Zeman.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi