Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Norsko zakáže zahalování obličeje ve školách. Vadí prý v komunikaci

Autor: nka, ČTK - 
13. června 2017
19:58

Zakázat zahalování tváře se ve školách chystá Norsko, nemožnost pozorovat mimiku obličeje totiž podle norských zákonodárců překáží v komunikaci mezi žáky a učiteli.

Nové nařízení zapoví nošení nikábů, burek, masek a jakýchkoliv dalších pokrývek obličeje ve školkách, školách i univerzitách. Zaměstnankyně, které budou na nošení závoje trvat, se tím vystaví riziku ztráty práce. Studentky by kvůli tomu mohly být vyloučeny z univerzity.

Zahalování obličeje je běžné například v Saúdské Arábii. Podívejte se, jak to vypadalo v tamních obchodním centru při výprodeji:

 „Tyto části oděvu zamezují dobrému dorozumívání, které je důležité k tomu, aby se studentům dostalo kvalitního vzdělání,“ řekl norský ministr školství Torbjörn Röe Isaksen.

Pokrývky hlavy zůstanou povoleny. Zákon, který podle očekávání půjde do parlamentu příští rok, podporuje většina stran. „Máme dobrý důvod tvrdit, že parlament zákon odsouhlasí,“ dodal ministr. 

Jde o první podobné nařízení ve Skandinávii. Omezení týkající se zahalování obličeje na veřejnosti už platí v různém rozsahu například ve Francii, Belgii, Bulharsku či Nizozemsku.

Nikáb je tradiční oděv muslimských žen, který zahaluje vše kromě očí. Burka ženám zakrývá celý obličej, nechává jen mřížku pro oči.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 13. června 2017 23:25 )

 Hnus!Tyhle strašidla. Ať táhnou odkud přišli.Já tenhle přivandrovalej nás nenávidící ksindl mezitím už nenávidím víc jak voni nás.Potkávám ty strašidla každý den.Babice smradlavý.A ty jejich primitivce s vousama.

Zobrazit celou diskusi