Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby ve Francii: Policie šacuje zavazadla, účast kulhá za předchozími roky

Autor: ČTK, zst - 
11. června 2017
17:49

Nedělní hlasování v prvním kole francouzských parlamentních voleb probíhá za přísných bezpečnostních opatření. Ale jinak klidně, žádné incidenty ani větší nesrovnalosti hlášeny nejsou, uvedla televize BFMTV. Podle médií ale nelze čekat velkou volební účast, k 17. hodině českého času přesahovala jen slabě 40 procent.

Podle údajů ministerstva vnitra přišlo k urnám zatím 40,8 procenta voličů, zatímco při minulých volbách v roce 2012 to bylo ve stejné době 48,3 procenta. Volby v roce 2007 zaznamenaly ukazatel 49,3 procenta a v prezidentských volbách letos v dubnu odevzdalo k 17. hodině hlas dokonce 69,4 procenta voličů.

Ve Francii platí výjimečný stav vyhlášený po teroristických útocích v roce 2015. Voliči zároveň hlasují zhruba týden po teroristických útocích v Londýně, při kterých zahynulo osm lidí včetně tří Francouzů. V ulicích francouzských měst střeží bezpečnost obyvatel navíc 50 tisíc příslušníků policie a četnictva. Na několika místech je posílili vojáci.

U vchodů do volebních středisek hlídkují policisté, kteří občas prohlížejí obsah tašek přicházejících voličů. Fronty se podle francouzských médií netvoří, i když k večeru je prý nelze vyloučit. V dopoledních hodinách hlasovalo podle informací ministerstva vnitra jen 19 procent voličů.

Volební schránky budou k dispozici většinou do 19 hodin českého času, ve velkých městech ještě o hodinu déle. Teprve pak lze očekávat první odhady.

Macronovo hnutí je favoritem

Stejně jako při nedávných prezidentských volbách se zřejmě i nyní potvrdí ústup tradičních politických stran. Největší šance stát se nejsilnější politickou silou ve Francii má teprve loni založené hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona. Prezident silné zastoupení v parlamentu nezbytně potřebuje, aby mohl prosadit své ambiciózní klíčové ekonomické reformy, které nebudou vždy populární. Sám už také odvolil, po boku své ženy Brigitte.

Druzí by mohli skončit Republikáni se spojenci a třetí se podle průzkumů asi umístí krajně pravicová Národní fronta (FN) Marine Le Penové. Právě s touto političkou se devětatřicetiletý Macron utkal 7. května ve druhém kole volby hlavy státu.

Ve volbách kandiduje na 577 míst v Národním shromáždění 7882 kandidátů. K dosažení absolutní většiny je zapotřebí 239 křesel. Druhé kolo voleb se uskuteční za týden a postupují do něj všichni kandidáti, kteří získají nejméně 12,5 procenta hlasů. K vítězství hned v prvním kole je zapotřebí zisk více než poloviny odevzdaných hlasů a nejméně čtvrtiny hlasů v daném volebním okrsku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi