Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Barmská armáda našla trosky ztraceného letadla i první těla. Cestujících bylo 122

Takto vypadalo letadlo, které od středy nebylo k nalezení. Trosky byly objeveny v moři nedaleko pobřeží.
 (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, zst - 
8. června 2017
06:56

Barmská armáda nalezla v Andamanském moři trosky svého letadla, které ve středu s více než 120 lidmi na palubě zmizelo z radarů, objevena byla i těla. Na Facebooku to ve čtvrtek podle agentury Reuters oznámil vrchní velitel armády. Stroj mířil z jižního přístavu Myeik do největšího města Rangúnu. Důvodem havárie byly zřejmě technické problémy.

Na palubě bylo podle aktuálních informací 122 lidí včetně vojáků, jejich rodin a 14členné posádky. Většina cestujících byli příbuzní vojáků. „Takovéto lety jsou organizovány dvakrát do měsíce pro rodiny členů armády,“ vysvětlil letištní zdroj.

Podle agentury DPA šlo o letoun Shaanxi Y-8 čínské výroby. „Domníváme se, že se jednalo o technickou poruchu. Počasí v oblasti bylo dobré,“ řekl agentuře AFP zmíněný zdroj.

Armáda uvedla, že prozatím nalezla těla dvou dospělých a jednoho dítěte. Vojenská loď mrtvé objevila zhruba 40 kilometrů od města Tavoj ležícím na jihovýchodě Barmy.

Z trosek pátrači objevili mimo jiné kolo, které podle všeho pochází z letounu Shaanxi Y-8 čínské výroby. Právě tento stroj barmská armáda pohřešuje. „Komunikační spojení bylo přerušeno náhle kolem 13:35 místního času (09:05 SELČ),“ sdělil už ve středu v prohlášení vrchní velitel barmské armády. Letoun se v době zmizení nacházel nad Andamanským mořem, asi 35 kilometrů od města Tavoj, dodala armáda ve svém komuniké. Stroj se tedy zřejmě zřítil téměř ihned.

O nálezu trosek s odvoláním na vojenské letectvo informovala agentura AFP již ve středu, ostatní agentury objev ale nehlásily. Do pátrání bylo nasazeno devět vojenských lodí a několik armádních letadel.

Pád vojenského vrtulníku v červnu 2016 si v Barmě vyžádal tři oběti, na vině byly špatné meteorologické podmínky. Předchozí velké letecké neštěstí se odehrálo v srpnu 1997, kdy zahynulo 39 lidí při havárii letadla společnosti Myanmar Airways. Toto neštěstí bude zřejmě nejhorší za poslední dobu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi