Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Inkvizice ožívá? Reportér: Iráčtí vojáci mučí lidi za tichého souhlasu USA

Autor: nka - 
7. června 2017
21:35

Metody středověkých inkvizitorů údajně používají příslušníci iráckých zvláštních jednotek při hledání členů ISIS na znovudobytých územích. Vyplývá to z fotografií a nahrávek, které v oblasti Mosulu pořídil irácký reportér Ali Arkady. Podle iráckých představitelů přitom vojáci spadají pod americké velení.

Irácký fotograf Ali Arkady (34) si během zpravodajského pokrývání bojů s ISIS vysloužil důvěru velení speciálních jednotek irácké armády, které ho tak začaly brát s sebou do první linie. Muž byl po účasti na nich zděšen, protože se podle svých slov stal svědkem krutého mučení a poprav. Rozhodl se proto své fotografie potají vyvézt ze země a s celou rodinou uprchnout.

Fotograf popsal, jak příslušníci komanda pomocí mučení dostávají z civilistů, kteří jsou zřejmě často nevinní, přiznání o jejich příslušnosti k ISIS.

Mezi jimi používané techniky patří například zavěšení vyslýchaného za ruce ke stropu, až se mu vykloubí ramena, které se používalo v dobách španělské inkvizice. Výjimkou podle Arkadyho není ani mnohahodinové mučení, strkání prstů do očí, zásahy elektrickým proudem, znásilňování manželek podezřelých nebo popravy bez soudu.

„Tohle se děje pořád,“ řekl v rozhovoru pro televizi ABC Arkady, kterému po zveřejnění nahrávek jeho bývalí druzi z armády vyhrožují smrtí.

Jak to teď vypadá v Iráku? Podívejte se na video, které natočil slovenský biskup:

Iráčané: „Inkviziční“ jednotka je pod velením USA

Iráčtí představitelé se od násilí distancovali s tím, že dotyčná jednotka je pod kontrolou amerického velení. „Takové činy určitě nejsou schválené naší vládou. Problém je v tom, že na tyto jednotky většinou dohlížejí američtí velitelé. Jednotky rychlého nasazení vycvičili Američané,“ řekl televizi RT člen bagdádského bezpečnostního výboru Saad Al-Muttalibi. Dodal, že američtí velitelé požívají jisté imunity, takže není možné je vyslechnout.

Al-Muttalibi také zpochybnil autentičnost fotografií, které jsou podle něj podezřele kvalitní a dělají zinscenovaný dojem.

Američtí představitelé podle ABC jakoukoliv účast na mučení odmítli. „Spojené státy neposkytly vojenskou pomoc, zbraně, ani podporu této jednotce,“ řekla mluvčí amerického velvyslanectví v Bagdádu Kim Duboisová.

Zobrazit celou diskusi