Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slováci pošlou do vesmíru první vlastní družici. Vynesou ji Indové

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
5. června 2017
20:10

Dělali na něm šest let, do nápadu investovali tisíce eur a nyní čekají, jak to dopadne. Řeč je o technických nadšencích a jejich prvním slovenském satelitu. Ten by se měl každým dnem konečně dostat na oběžnou dráhu.

Družice skCUBE je plodem více než čtyřleté spolupráce Slovenské organizace pro vesmírné aktivity (SOSA) se slovenskými univerzitami a firmami. Satelit byl celý vyvinut i vyroben na Slovensku a pouze ze slovenských zdrojů.

Zatím jí všichni říkáme kostka, ale máme v plánu, pokud půjde vše dobře, bude fungovat na orbitě a ozve se nám, že jí dáme jiné jméno,“ říká šéf projektu Jakub Kapuš. První slovenskou družici měla do vesmíru vynést už loni soukromá americká společnost SpaceX. Kvůli problémům s její raketou Falcon 9 se ale start několikrát odložil a SOSA se rozhodla využít nabídky indické vesmírné agentury ISRO.

Ve vesmíru má družice zaznamenávat magnetické vlny, provádět měření a pořizovat fotografie. Satelit je proto vybaven počítačem, kamerou, senzory a komunikačním systémem. V kosmu vydrží dva až čtyři roky a poté shoří v atmosféře.

Družici obíhající ve výšce kolem 500 kilometrů nad zemským povrchem hodlají vědci nepřetržitě sledovat. SOSA již s podporou ministerstva školství vytvořila síť pozemních radiostanic, které budou signály skCUBE přijímat.

djaba ( 7. června 2017 17:31 )

 Asi jste páni vědci neslyšeli nic o radiovém spojení a vzdálenosti mezi stanicemi .Vzhledem k výkonu vysílače vaší kostky nebude jistě problém příjmu .

Zobrazit celou diskusi