Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž, jemuž ležel svět u nohou! Před 100 lety se narodil John Kennedy (†46)

Autor: vk - 
29. května 2017
20:00

JFK. Tři písmena, která se stala legendou. Američané si dnes (v pondělí) připomínají 100 let od narození 35. prezidenta USA a ikony – Johna Fitzgeralda Kennedyho. Muže, který měl zahájit novou éru, avšak v pouhých 46 letech byl zabit při atentátu.

„Neptejte se, co může vaše země udělat pro vás, ptejte se, co můžete vy udělat pro vaši zemi.“ Těmito slovy zahájil za obrovského potlesku JFK v roce 1961 svou inaugurační řeč. Tato jeho slova se zapsala do historie.

Bylo mu 43 let, stal se vůbec nejmladším šéfem Bílého domu a ve funkci naopak střídal tehdy nejstaršího prezidenta USA, 70letého generála Dwighta Davida Eisenhowera (†78). A Amerika? Ta Kennedyho milovala! Stejně jako zástupy žen, které mu ležely u nohou…

Není divu. Byl to úspěšný, usměvavý, vtipný a šarmantní muž, jehož z postu jednoho z nejoblíbenějších amerických prezidentů nesesadily ani mimomanželské avantýry či údajné pletky s božskou MM, tedy Marilyn Monroe (†36).

VIDEO: Podívejte se, jak Marylin Monroe zpívala prezidentovi k narozeninám

Video  Marilyn Monroe zpívá panu prezidentovi k narozeninám.  - youtube.com
Video se připravuje ...

On sám se ale vždy hlásil pouze ke své manželce Jackie, s níž měl dvě dcery a dva syny. Dnes žije jen nejstarší Caroline (59) a JFK jr. (†38) se zabil v r. 1999 v letadle. Dcera Arabella se narodila v r. 1959 už mrtvá a druhý syn Patrick zase zemřel jen dva dny po porodu v roce 1963. Tedy v roce, kdy se za dětmi do nebe odebral i Kennedy, na něhož byl spáchán atentát.

22. listopad 1963: Smrt ve 26 vteřinách

To video má jen 26 vteřin, ale zná ho celý svět! Autorem černobílého záznamu je Abraham Zapruder, kterému se jako jedinému podařilo natočit okamžik, kdy ve 12:30 místního času Johna F. Kennedyho zastřelil atentátník Lee Harvey Oswald (†24).

„Věděli jsme, co se stalo. Věděli jsme, že Kennedy zemřel. Ale netušili jsme, jak to mohlo vypadat. Když jsem v tu sobotu ráno viděl Zapruderův film poprvé, nebyl jsem na to vůbec připravený. Na okénko filmu číslo 313, kde kulka zasáhla hlavu a z té se stává jen směs mozku a krve…“ vzpomínal po letech reportér časopisu Life Richard Stolley, který od Zaprudera tehdy film za 150 tis. dolarů koupil.

Smrt JFK však dodnes zůstává opředena záhadou a někteří věří, že šlo o rozsáhlé spiknutí. Sám Oswald, bývalý příslušník námořní pěchoty, se k ničemu nepřiznal a dva dny po zadržení byl při převozu z výslechu do věznice zastřelen Jackem Rubym.

Zobrazit celou diskusi