Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vládní počítače polil svěcenou vodou: V Rusku bojuje s kyberzločinem patriarcha

Autor: Mii - 
18. května 2017
20:20

Počítače po celém světě v minulých dnech ochromil masový útok vyděračského viru WannaCry. Útok se dostal do pozornosti médií zejména proto, že si jako jeden z cílů vybral nemocnice a úřady, což z něj dělá nebezpečnou hrozbu. Lidé, podniky a vlády po celé zeměkouli tak začali řešit, jak se útoku vyvarovat. V Rusku k tomu přistoupili netradičně – ministerstvo vnitra přizvalo patriarchu, který vládní počítače polil svěcenou vodou.

Čin vykonal patriarcha Ruské pravoslavné církve Kirill I., nejvýše postavený církevní představitel v zemi. Pravoslavná církev má v Rusku dlouhou tradici a od pádu komunismu čím dál více upevňuje svůj vliv na politické dění v zemi. Kirill I. s ruským prezidentem Vladimirem Putinem udržuje pozitivní vztahy, jednou jej dokonce nazval „božím zázrakem“.

Fotografie svěcení počítačů na ruském ministerstvu vnitra se v zemi rozšířila na sociálních sítích. Později se ukázalo, že přítomných kněží bylo více a posvětili i další kusy moderních technologií. Celá akce měla pomoci tomu, aby počítače byly před virem WannaCry chráněny. Ministerstvo na dotazy lidí, zda úřadu přijde bezpečné polévat kusy techniky vodou, neodpovědělo.

Putin: Za útok může USA

Vir WannaCry zaútočil v posledních dnech na tisíce počítačů po celém světě. Zaznamenán byl ve 150 zemích světa. Nakaženy byly například britské nemocnice, německé železniční společnosti nebo španělské telekomunikace. V Česku WannaCry zasáhl 600 počítačů. V ruském ministerstvu vnitra okolo tisíce počítačů.

Bezpečnostní experti se na základě analýzy kódu domnívají, že útok pravděpodobně přišel ze Severní Koreje. Podle Vladimira Putina ale zodpovědnost připadá USA. WannaCry totiž využil bezpečnostní chyby, která pocházela z americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) a Putin si myslí, že americké bezpečnostní služby si měly být vědomy, že vytvořily kus software, který lze zneužít.

„Myslím, že vedení Microsoftu se k tomu vyjádřilo jasně – původním zdrojem viru jsou bezpečnostní služby Spojených států amerických. Jakmile podobné věci ztratí z očí, můžou se stát zlé a nebezpečné věci,“ řekl Putin v pondělí. Vir podle jeho slov ruským institucím velkou škodu nenapáchal, ale to nic nemění na tom, že se jedná o závažný problém.

Vir WannaCry napadl nemocnici i na Slovensku:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi