Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Policie má komplice útočníka z metra. Udělali z Kyrgyze „živou bombu“?

Autor: nka - 
6. dubna 2017
12:15

Ruská policie zadržela v Petrohradu předpokládané komplice útočníka z metra Akbaržona Džalilova. Oznámila to ruská agentura Interfax s odkazem na zdroj obeznámený s vyšetřováním. Objevily se také spekulace, že mladík se neměl odpálit sám, ale teroristé jej využili jako „živou bombu“.

Zdroj agentuře Interfax sdělil, že policisté zadrželi tři podezřelé ze spoluúčasti na atentátu. V jejich bytě objevili části výbušnin, podobné bombě, která explodovala v metru.

Oficiálně vyšetřovatelé potvrdili to, že zjistili totožnost osob podezřelých ze spolupachatelství.

„Identifikovali jsme několik občanů středoasijských republik, kteří byli v kontaktu s Džaliovem. Během domovní prohlídky v bytě, kde tyto osoby bydlely, jsme nalezli předměty důležité pro vyšetřování. Všechny jsme zabavili a odeslali na expertizu,“ řekla mluvčí vyšetřovatelů Světlana Petrenková.

Podívejte se na videorekonstrukci útoku:

Video  Útok v Petrohradu: Takhle mladík zabíjel v metru.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka_ZIK500_7-NOW
Video se připravuje ...

Již dříve se objevily zprávy, že dnes ráno policisté evakuovali obyvatele petrohradského domu kvůli nálezu bomby. Podle jedné nájemnice sem přitom okolo pěti hodin ráno vtrhli příslušníci zvláštní jednotky a zadrželi několik osob.

„Kolem šesté ráno jsem uslyšela hluk na schodech. Když jsem se podívala kukátkem na chodbu, viděla jsem, jak ze sousedního bytu vyvádějí jeho obyvatele. Potom kolem osmé hodiny náš dům evakuovali,“ řekla žena agentuře Interfax.

Vyšetřovatelé nyní pracují s verzí, že Džalilov nebyl sebevrah, ale teroristé jej využili jako „živou bombu“. „Řada faktů nasvědčuje tomu, že předpokládaný terorista se nejspíš nechystal sám odpálit, ale měl bombu nastražit na dvou místech a pak se schovat. Jeho komplicové ale rozhodli jinak a využili ho,“ řekl zdroj agentury Interfax.

Video  Křik, krev a zmatek: Lidé po výbuchu v metru natahovali ruce z vagonů.  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební bankaLHS4_4-Resignation_Cinematic
Video se připravuje ...

Analýza dostupných informací totiž podle něj nenasvědčuje tomu, že by Džalilov byl klasickým sebevražedným atentátníkem. „Jeho chování v poslední době a také to, že příznivcem radiálního islámu se stal teprve před nedávnem, do sebevražedného scénáře nezapadá. Taková kategorie lidí prochází speciální a dlouhou přípravou,“ zdůraznil.

„Není vyloučeno, že jeho úkolem bylo vyrobit bomby a položit je na místech, kde se shromažďuje hodně lidí. Bomby pak měly být odpáleny na dálku pomocí mobilního telefonu,“ popsal.

Pondělní útok, při němž terorista odpálil bomu v tunelu mezi dvěma stanicemi metra, si vyžádal 14 obětí. Padesátka osob skončila se zraněními v nemocnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi