Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Platí pro Uber pravidla jako pro taxislužby? Soud EU to zřejmě potvrdí

Autor: Martin Valeš - 
12. května 2017
00:30

Mladá klientela ho miluje, taxikářům je trnem v oku. Uber založený na mobilní aplikaci jim dělá konkurenci, ale nechce se řídit přísnými pravidly. Generální advokát Soudu Evropské unie teď Uber přece jen označil za přepravní službu, zřejmě se tedy bude muset podřídit.

„Jakkoliv se jedná o novátorský koncept, spadá elektronická platforma Uber do oblasti dopravy,“ konstatuje právní stanovisko. Uber naopak argumentuje, že firma poskytuje pouze aplikaci na propojení zákazníků s řidiči, kteří jsou soukromníci.

Kdyby to soud uznal, spadal by Uber do oblasti informačních služeb, pro níž jsou pravidla volnější než pro taxi. Třeba jako internetové vyhledávače levných letenek. Nejde ještě o definitivní verdikt Soudu Evropské unie, ale ten se většinou stanoviskem generálního advokáta řídí.

V Brně se politici službě postavili:

„Prohlášení může zkomplikovat reformy zákonů, které jsou velmi potřebné. Tyto zákony, které nereflektují technologický pokrok, zabraňují milionům Evropanů v přístupu ke spolehlivé službě, která funguje na jedno kliknutí,“ reagovala tisková mluvčí Uberu pro Česko Miroslava Jozová.

Jozová dodává, že auta fungující s jejich platformou nemohou využívat třeba vyhrazené pruhy a stání pro taxi. A nesmějí ani nabírat pasažéry jen tak na ulici, jezdí jen na objednávku přes mobilní aplikaci.

Útoky taxikářů na řidiče Uberu se množí:

Video  Útoky na Uber řidiče se množí, taxikáři jim zablokují cestu, polepí auto, vypustí gumy a vyhrožují jim.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Uber poskytuje služby ve skoro 600 městech po celém světě, mnohde je naopak zakázán. V Česku aktuálně jen v Praze – služba se letos rozjížděla i v Brně, ale ve středu to zarazil soud.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi