Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Zóna mládí“ v Itálii: V regionu dlouhověkosti lidé nepotřebují brýle ani hole

Autor: pet - 
23. dubna 2017
07:35

Už jste někdy slyšeli o pojmu modrá zóna? Tak se označují regiony dlouhověkosti, kde se lidé dožívají minimálně devadesátky a jejich tělo prakticky nestárne. Nepotřebují brýle, hole ani naslouchátka a žijí šťastný a spokojený život. Jedno takové místo je Česku na dosah, v Itálii blízko Neapole. Informovala o tom na svém webu Aljazeera.com

Jako „modré zóny“ jsou označovány regiony napříč celou planetou, kde se lidé těší vysoké dlouhověkosti. Acciaroli je právě jedním z nich. Toto místo je součástí pobřeží Cilento, které leží asi 140 kilometrů jižně od italské Neapole.

Výzkumy, které probíhaly na římské univerzitě La Sapienza, univerzitě v Kalifornii a San Diegu, odhalují, že každému tamnímu šedesátému občanovi je více než 90 let. Možná za tím stojí proslulé potraviny tohoto středomořského regionu. Kvůli vysoce kvalitním a čerstvým těstovinám, olivovému oleji a rozmarýnu jsou lidé schopní zaplatit neuvěřitelné částky.

Žádné brýle ani hůl

Doktor Salvator Di Somma, který celý projekt vede, provedl u těchto dlouze žijících lidí rozbor krve. Překvapivě v ní našel plno různých proteinů, které nezpozoroval ani v milionech dalších případů. Testy také zjistily velice dobré kognitivní schopnosti. Tito lidé neměli téměř žádné příznaky stařecké demence nebo třeba Alzheimera. To vše bylo změřeno v rámci tzv. „funkčního stavu“, kdy se testy zaměřily na to, co si tito lidé vaří k jídlu, nebo jak se dokážou pohybovat. Důkazem je i Giovanna Ruggiero, které je 100 let a pohybuje se velmi dobře.

To nejde na rozum vědcům, kteří zastávají názor, že po devadesátce je téměř nemožné, aby se kdokoliv pohyboval například bez hole nebo chodítka. Další věc, která vědce uvedla v úžas, bylo i to, že paní Giovanna neměla žádné naslouchátko nebo dioptrické brýle. Slyší prý perfektně a vidí jako ostříž.

Vědci našli recept na dlouhověkost: Jistí to olivový olej  a dobrý životní styl Vědci našli recept na dlouhověkost: Jistí to olivový olej a dobrý životní styl | Profimedia.cz

Cílem celé studie je tedy přijít na to, jaké faktory stojí za dlouhověkostí těchto lidí a co tak pozitivně působí na jejich vynikající zdravotní stav.

Výzkum se po nějaký čas soustředil na 81 vybraných obyvatel a jejich rodin. Zkoumal psychické a kognitivní funkce, jako je životní styl, rodina, diety a genetika. I přestože se objevily nějaké typické znaky stárnutí, nepatřily mezi ně žádné srdeční choroby.

„Z patologického hlediska jsou tito lidé vystaveni nadměrnému výskytu kardiovaskulárních chorob. Z hlediska infarktu je však, zdá se, chrání něco, co je spojeno přímo se srdcem,“ dodává udivený Salvator Somma.

Neznají deprese

Odhalit tajemství specifických krevních biomarkerů se rozhodli němečtí doktoři Andreas Bergmann a Ute Kilger. Provedli test na hormon adrenomedulin, který napomáhá předpovědět zdraví mikrocirkulárního krevního systému (rozsáhlá krevní síť zásobující krví orgány, pozn.red.).

Podle doktora Kilgera mikrocirkulární systém vypadá, jako by vůbec nezestárl. „Jejich strava spojená s velice blízkou komunikací mezi sebou a pevnou podporou rodiny zapříčiňuje dlouhověkost,“ dodal Kilger. Podle doktora tam také neodmyslitelně patří i další faktory nám známé, psychika, sociální prostředí, trénink paměti nebo každodenní komunikace.

Podívejte se na pár tipů, jak se zbavit deprese
Video  Pár tipů, jak se zbavit stresu  - Markéta Tošnarová / iStock.com
Video se připravuje ...

Tito lidé přežili obě světové války, hladomor i chudobu a stále drží při sobě. Anna Scelzo, která studuje dopad psychologických faktorů, právě na tuto unikátní skupinu upozornila. „Právě mladí lidé bývají více náchylní a otevření k depresím, stresu a záchvatům paniky. Co je panický záchvat, tito lidé nemají ani tušení,“ dodala.

 

ivoadler ( 23. dubna 2017 11:25 )

Ale jó, je pár oblastí na světě, kde je souhrn faktorů, příznivě působících na zdraví. Neměli bychom se tam všichni odstěhovat?

Zobrazit celou diskusi