Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Parazit napadá lidský mozek: Chytnete ho ze zeleniny, na nemoc není lék

Autor: Mii - 
13. dubna 2017
19:20

Dříve ojedinělí paraziti, kteří se dokážou dostat do lidského těla a napadnout mozek, se v posledních měsících masově rozmnožili a zacílili na lidi. Nejhorší situace je v americkém státě Hawaj, kde musely úřady vydat před škůdci varování.

Jedná se o parazita jménem Angiostrongylus cantonensis, jinak nazývaného rat lungworm. Běžně se vyskytuje jako infekce v plicních tepnách krys, odkud také získal své jméno. Z nich se ale může dostat ven a vybrat si nějakého prostředního hostitele, nejčastěji slimáka nebo šneka, kde se vyvine. Člověk jej získá právě po kontaktu se slimákem.

Dříve byly případy napadení Angiostrongylus cantonensis člověkem ojedinělé, obvykle se objevil jeden či dva za rok. V posledních měsících ale státy po celém světě hlásí nové případy. Parazit se rozmnožil v Kalifornii, Alabamě, Lousianě nebo Floridě, v minulosti byl hlášen i v Africe nebo Asii. Jen Evropa je zatím nedotknuta.

Nevyléčitelná nemoc 

Zcela nejhorší situace je na Havaji. Za poslední tři měsíce zdejší úřady zaznamenaly tolik případů, co za posledních deset let. Odborníci se domnívají, že lidé parazita chytají právě po kontaktu se slimákem, který pojídá výměšky napadených krys. Není třeba se ani slimáka dotýkat – stačí pozřít zeleninu nebo ovoce, kterou kontaminoval.

Parazit člověku kromě toho, že se dostane do těla, způsobuje vzácný typ meningitidy neboli zánětu mozkových blan. Ten doprovází migréna, ztuhlost krku, svědění kůže, zvracení, horečka a malátnost. Objevit se může také krátkodobé ochrnutí obličeje a citlivost na světlo. Na nemoc neexistuje lék.

„Je to dost zlé. Některá poškození jsou trvalá, jindy nemoc končí smrtí,“ řekl deníku Maui News doktor Lorrin Pang. Lidé si podle něj skutečné riziko parazita začali uvědomovat až poté, co místní úřady začaly vylepovat informační letáky. „Teď se řeší jediné – jak se parazita zbavit. Slimáka zabijete jednoduše, takového škůdce ale ne,“ dodal doktor.

Parazitovi Angiostrongylus cantonensis se nelze preventivně bránit. Některým nemocem ale ano. Podívejte se, proč by se lidé podle experta měli nechávat očkovat:

Video  Lidé se přestali bát nemocí, vymýšlejí si fámy o očkování, myslí si lékař  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zlymikes ( 18. dubna 2017 17:40 )

Fšiml jsem si, že veškeré takové nemoci pochází z USA, třeba zrovna HIV. A ani se člověk nemůže divit, když vidí v čem ti nadlidé bydlí - celý život v karavanu, papírové baráky, slumy plné odpadků, činžáky ve kterých by u nás nebyl ani ciká a další....ale to je ta svoboda Ameriky, na kterou doplácí pak svět

radelin ( 14. dubna 2017 07:25 )

"Dříve byly případy napadení Angiostrongylus cantonensis člověkem ojedinělé" Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/462734/parazit-napada-lidsky-mozek-chytnete-ho-ze-zeleniny-na -nemoc-neni-lek.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

asijo ( 14. dubna 2017 01:27 )

Největší paraziti jsou USA a antikomouši.

Chloritan ( 13. dubna 2017 23:41 )

Jděte do řiti s tímhle strašením, lidi jsou prolezlí parazity jak starý prožrany chleba, dělají že ne, tj dobře známo, stačí ale se pořádně detoxikovat, protáhnout mmskem a vyplavou z vás ty *** mrtvé..

Kasandra ( 13. dubna 2017 20:27 )

No jasně, aby měl kdejaký obézní ČECH duvod, nejíst zeleninu. "vidíš, Máno, zelenina je blefuj. Já to říkám celej život. Hod' sem tu šunku a bučka."

Zobrazit celou diskusi