Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při letecké tragédii u Smolenska zemřelo 96 lidí: Obvinění Rusů i prezidenta EU

Autor: zst, ČTK - 
10. dubna 2017
09:45

Od zlomového okamžiku pro Polsko uplynulo už sedm let. Těsně před přistáním nedaleko západoruského města Smolensk se zřítil polský vládní speciál. Na jeho palubě zahynul polský prezident Lech Kaczynski s manželkou, náčelník generálního štábu a další polské elity. Rusko označilo rok po nehodě za viníky tragédie piloty, kteří se snažili přistát v husté mlze. Polská prokuratura ale mluví o úmyslu dispečerů a záhadné „třetí osobě“. Kolem pádu letadla podle ní i nadále panují nejasnosti.

Teprve před týdnem se polští vyšetřovatelé odhodlali k silným slovům. Sedm let po tragédii u Smolenska obvinili z úmyslného zavinění nehody dvojici ruských letových dispečerů a „třetí osobu“, která se v době přistání měla pohybovat na řídicí věži. Kreml takové nařčení odmítl.

„Okolnosti této tragédie byly dostatečně zevrubně vyšetřeny a prozkoumány, takže samozřejmě s takovými závěry není možné souhlasit,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Ruské vyšetřování nehodu přisoudilo chybám pilotů polského vládního letounu, kteří se pokoušeli o přistání za husté mlhy, pod tlakem nadřízených a bez dostatečného výcviku. Podle dřívějšího vyšetřování v Polsku část viny nesli i ruští dispečeři, obviněni však byli z neúmyslného trestného činu. Ruská strana i tato obvinění odmítla.

Premiérem byl v té době Donald Tusk

Původní polské vyšetřování spadá do doby, kde byl v zemi premiérem Donald Tusk, nynější „prezident EU“. Předseda nejsilnější a vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski, jednovaječné dvojče zesnulého prezidenta, ale otevřel vyšetřování znovu. Prokuratura, která vznesla obvinění týden před výročím smolenské katastrofy, tvrdí, že vychází z výpovědí desítek svědků, exhumací obětí a nových poznatků znalců.

„Analýza důkazů, dřívějších i nově získaných, umožnila prokurátorům vznést nová obvinění vůči letovým dispečerům, občanům Ruské federace, jakož i vůči třetí osobě, která tehdy byla na kontrolní věži,“ řekl zástupce generálního prokurátora Marek Pasionek. Polská strana podle něj požádala ruské úřady o právní pomoc s výslechem dispečerů polskými prokurátory. Vyšetřovatelé také chtějí požádat o prohlídku vraku letounu, který se nachází v Rusku. Trosky Rusové nechtějí vydat, protože ani u nich vyšetřování ještě údajně neskončilo.

Zaměněná těla a v rakvích kusy jiných lidí

Prokurátor Marek Kuczyński také mimo jiné uvedl, že exhumace zatím 17 obětí odhalila, že ve dvou případech došlo k záměně těl a v pěti rakvích se našli části z jiných těl. Analýzy ještě neskončily.

Obnovené vyšetřování vyneslo trestní oznámení právě tehdejšímu premiérovi Donaldu Tuskovi. Podle ministra obrany se měl dopustit „diplomatické zrady“. „Premiér Tusk uzavřel s (ruským prezidentem) Vladimirem Putinem nelegální dohodu v neprospěch Polska, a za to by měl nést trestní odpovědnost,“ uvedl sám ministr Antoni Macierewicz. Šéf polské obrany je jedním z nejvýznamnějších spojenců Jaroslawa Kaczynského.

Tuskovi by v případě usvědčení, že ve shodě s cizím státem či organizací působil v neprospěch vlasti, mohlo hrozit až deset let vězení. Nařčení se ale objevilo v době, kdy se volil předseda Evropské rady. Polsko Tuska nepodpořilo, přesto expremiér tento post obhájil.

Video  Trosky polského vládního letounu u Smolenska. Na palubě zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski s manželkou a další polské elity.  - Reuters
Video se připravuje ...

Nehoda si vyžádala 96 obětí

Polský vládní speciál Tu-154M v sobotu 10. dubna 2010 přepravoval polskou delegaci do západoruského Smolenska, kde měla uctít památku obětí katyňského masakru, při němž v roce 1940 sovětská tajná policie zavraždila přes 20 tisíc Poláků.

Letadlo startovalo z Varšavy v 7:27 českého času, do cíle ale nikdy nedoletělo. V 8:41 se těsně před přistáním na vojenském letišti Smolensk-Severnyj v husté mlze zřítilo jen pár set metrů před ranvejí poté, co zachytilo křídlem o stromy a převrátilo se.

Rakve s ostatky třiceti obětí leteckého neštěstí dorazily do Varšavy. Rakve s ostatky třiceti obětí leteckého neštěstí dorazily do Varšavy. | ČTK

Při nehodě zahynulo všech 96 osob na palubě. Mezi 89 pasažéry byli mimo jiné polský prezident Lech Kaczyński s manželkou Mariou, náčelník generálního štábu generál Franciszek Gongor, místopředsedkyně Senátu Krystyna Bocheneková, místopředseda Sejmu Krzysztof Putra, náměstek ministra obrany Stanislaw Komorowski, náměstek ministra zahraničí Andrzej Kremer, šéf Národního bezpečnostního úřadu Aleksander Szczyglo, guvernér centrální banky Slawomir Skrzypek, řada zákonodárců či velitelé polských pozemních, leteckých i námořních sil.

gabreta ( 10. dubna 2017 10:13 )

Stačí si položit otázku, kdo na leteckém neštěstí u Smolenska nejvíc vydělal a odpověď je jednoznačná. Donald Tusk!!!!!

Zobrazit celou diskusi