Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Europoslanci chtějí zatočit s emisemi: Plánují kontroly aut přímo v terénu

Autor: TV JOJ, mav - 
6. dubna 2017
18:10

Evropský parlament požaduje výrazné pokuty pro výrobce aut, kteří zfalšují emisní testy – za jedno auto 30 tisíc eur (cca 800 tisíc korun). Pokud by navíc členský stát odmítl automobilku pokutovat, může tak udělat Evropská komise. A chystá se i další novinka – speciální kontroly přímo na cestách.

Ve všech členských státech EU budou na cestách operovat speciální hlídky, které budou zkoumat, zda vaše auto splňuje emisní normy. „Národní kontrolní instituce budou moci zkontrolovat jakékoliv auto samozřejmě jen se souhlasem majitele,“ upřesňuje europoslanec Ivan Štefanec. Po dohodě s řidičem ho budou moci vzít na podrobnější testování až na jeden den.

Nové, přísné kontroly tak budou nejen v testovacích linkách, ale také přímo na cestách. Europoslanec Richard Sulík si nemyslí, že je třeba takto komplikovat běžným lidem život. „Zpřísňují celý proces kontroly, aby si spotřebitel skutečně koupil to, co je deklarováno,“ obhajuje novinku europoslankyně Monika Smolíková. Pokud by se na cestách našla pochybení, audit se bude dělat na společném celoevropském trhu.

Za každé nevyhovující vozidlo, pokud by například byly zfalšované výsledky testů, budou muset producenti zaplatit pokutu 30 000 eur. „Vysoké pokuty je musí odradit od takového jednání v budoucnosti,“ vyjádřil se europoslanec Miroslav Mikolášik. Pro Slovensko, jako automobilovou velmoc, to znamená mnohem více kontrol v testovacích centrech automobilek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi