Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terorista Šakal dostal třetí doživotí: „Jsem revolucionář z povolání,“ brání se

Autor: nka, ČTK - 
28. března 2017
14:49

Potřetí na doživotí poslal soud za mříže venezuelského teroristu Iliche Ramíreze Sáncheze známého pod přezdívkami Carlos či Šakal. Potrestal ho tak za útok na obchodní centrum v Paříži spáchaný v roce 1974. Při něm zemřeli dva lidé a dalších 34 osob bylo zraněno.

Carlos už v minulosti dva doživotní tresty dostal. Odpykává si je ve francouzském vězení. Nyní ho soud uznal vinným z toho, že 15. září 1974 hodil odjištěný granát v nákupním centru na rohu třídy Saint-Germain a ulice Rennes. Podle obžaloby se tak snažil tlačit na francouzskou vládu, aby osvobodila jednoho zadrženého levicového radikála podezřelého z terorismu. Vláda po útoku granátem v centru Paříže podle AFP ustoupila a zatčeného propustila.

Podívejte se, jak Šakal přichází k soudu a jak to vypadalo na místě, kde před několika desetiletími zaútočil:

V současnosti 67letý Šakal celý proces, týkající se 42 let starého činu, označil za absurdní. Svůj podíl na útoku odmítl a prohlásil, že proti němu neexistují důkazy.

V roce 1979 se sice v rozhovoru v arabských médiích přiznal, že granát hodil, po dopadení v roce 1994 ale čin popřel. Carlos odmítá, že by byl terorista, a označuje se za „revolucionáře z povolání“.

K doživotí byl předtím odsouzen už dvakrát. Jednou za vraždu tří mužů, včetně dvou policistů, z roku 1975, podruhé za čtyři pumové atentáty, které si v letech 1982 a 1983 vyžádaly 11 mrtvých a na 150 zraněných v Paříži, v Marseille a ve dvou vlacích.

Carlos byl téměř 20 let nejhledanějším teroristou světa. V 70. a 80. letech se skrýval mimo jiné v řadě tehdejších komunistických zemí a několikrát přicestoval i do Československa.

Jeho teroristickou kariéru ukončila v srpnu 1994 v Súdánu banální operace, údajně liposukce, po níž ho ještě pod vlivem anestetik súdánská policie předala Francii. Francouzský soud pak na Štědrý den 1997 Carlose poprvé odsoudil k doživotnímu vězení.

Zobrazit celou diskusi