Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vy že jste inženýr?“ Vývojář z Nigérie musel na letišti v USA projít testem

Autor: nka - 
2. března 2017
21:32

Krajně nedůvěřivého přivítání se dostalo nigerijskému vývojáři po příletu na letiště JFK v New Yorku. Muže, který přiletěl s platným vízem, imigrační úředníci donutili napsat test a dokázat tak, že je opravdu programátorem.

Počítačový inženýr Celestine Omin (28) dorazil do New Yorku po téměř 24hodinové cestě. „Podle vašeho víza jste inženýr. To je pravda?“ zeptal se ho úředník po příletu.

Poté Ominovi podal tužku a papír se zadáním, které má vypracovat. Na papíře byly dvě otázky z oboru IT. Omin měl zaprvé popsat algoritmus, jak vyvážit binární vyhledávací strom. Druhá otázka byla na to, co je to abstraktní třída a k čemu je potřeba.

„Imigrační úředníci na letišti JFK mě právě požádali, abych vyvážil binární vyhledávací strom. Vítej v Americe,“ napsal poté Omin na Twitteru.

Jak se Omin později vyjádřil, otázky na něj dělaly dojem, jako by si je našel na Googlu někdo bez technického vzdělání. „Byl jsem moc unavený, abych mohl přemýšlet. Byl jsem na cestě 23 hodin,“napsal na Twitteru.

Když papír odevzdal, řekl mu úředník, že odpovědi jsou špatné. „Podívejte se, nechám vás jít, ale moc jste mě nepřesvědčil,“ dodal.

„Nic jsem na to neřekl, prostě jsem šel,“ popsal Nigerijec s tím, že pro správnou odpověď by asi musel opsat definici, která je na Wikipedii.

Podle BBC Omin pracuje pro společnost Andela, která má kanceláře v New Yorku, Lagosu, Nairobi a San Francisku. Společnost na svém webu uvádí, že pro americké společnosti nabírá ty nejtalentovanější vývojáře z Afriky.

Do Spojených států Omin přijel na krátkodobé vízum, aby tady pracoval na projektu pro newyorskou firmu zabývající se finančními technologiemi.

Jak později zjistil, američtí úředníci do Andely zavolali a jeho totožnost si ověřili. „Úředníci celní a pohraniční správy se snaží chovat ke všem lidem, kteří do země přijedou, důstojně a s respektem,“ vyjádřil se k případu imigrační úřad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi