Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump si rýpl do Oscarů: Smutné! Úřad pak smazal tweet s gratulací Íránci

Autor: nka - 
28. února 2017
13:15

Účastníci letošního předávání Oscarů se příliš soustředili na politiku, komentoval americký prezident Donald Trump fiasko během nedělního galavečera. „Bylo to smutné,“ prohlásil podle serveru The Telegraph.

Předávání ceny pro nejlepší film letos skončilo mimořádnou ostudou, protože moderátoři nejdříve vyhlásili snímek La La Land, jenže kvůli chybě poté sošku museli potupně předat tvůrcům konkurenčního filmu Moonlight.

Celý večer se přitom nesl v duchu odporu vůči Trumpově nedávnému imigračnímu nařízení, které zakázalo vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí.

„Myslím, že se tak soustředili na politiku, až se jim to ke konci celé rozpadlo,“ prohlásil Trump v rozhovoru pro konzervativní americký server Breitbart News.

Dodal, že dojem z večera byl smutný a letošním Oscarům chybělo jejich kouzlo. „Celý ten večer nedělal zrovna šmrncovní dojem. Já jsem na Oskarech už v minulosti byl. Letos tam něco chybělo, a pak ten konec, to bylo smutné,“ řekl.

USA blahopřály Íránci, pak gratulaci raději smazaly

Ke kontroverzím ohledně oscarového ceremoniálu přispělo i americké ministerstvo zahraničí. To v pondělí na Twitteru poblahopřálo íránskému režisérovi Asgharovi Farhádímu, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Po krátké době ale jeho zástupci gratulaci z webu zase smazali.

Farhádí na slavnostním předávání chyběl na protest proti Trumpově imigrační politice. Írán je jednou ze sedmi zemí, pro jejichž občany ještě před tím, než soud opatření zrušil, platil na základě Trumpova nařízení zákaz vstupu do Spojených států.

Farhádí zákaz odsoudil jako „nelidský“. „Rozdělování světa na nás a naše nepřátele vytváří strach a dává klamné ospravedlnění k agresi a válce,“ přečetli režisérovi zástupci jeho vzkaz při přebírání sošky.

„Zveřejnili jsme blahopřání. Pak jsme ho ale smazali, aby si ho někdo nevyložil tak, že americká vláda schvaluje prohlášení pronesené během přebírání ceny,“ vysvětlila mluvčí ministerstva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi