Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ruskému oligarchovi zabavili superjachtu. Prý za ni nezaplatil poplatky

Autor: Mii - 
21. února 2017
18:00

Ruský miliardář a oligarcha Andrej Melničenko si své nové a vůbec nejvyšší jachty na světě dlouho neužil. Gibraltar totiž designový kolos zabavil s tím, že Melničenko za ni německým výrobcům nezaplatil všechny poplatky. Podle tamních úřadů dluží prý 13,3 milionu euro (zhruba 359 milionů korun).

Jachta je v držení Gibraltaru od minulého týdne. „Plavidlo je zabaveno a je mu zakázaný jakýkoli pohyb. Momentálně kotví ve vodách Gibraltaru,“ sdělil pro server BBC admirál Liam Yeats.

Ohromná jachta se chlubí třemi stožáry, přičemž jeden svojí výškou převyšuje i sochu Svobody. Je 143 metrů dlouhá, váží 12 600 tun a podle dřívějších údajů stála minimálně 400 milionů eur (zhruba 10,6 miliardy korun). Drží světový rekord pro nejvyšší jachtu světa. 

Plavidlo má údajně i podvodní sledovací komoru, speciální navigační systém, garáž pro několik vozidel a přistávací plochu pro vrtulník. Navrhl ho Philippe Starck, jenž v minulosti pracoval pro legendárního ředitele Applu Steva Jobse.

Jachtu konstruovala německá společnost Nobiskrug. A právě ta podle dokumentů, které získal německý sever NDR News, požaduje po Melničenkovi dodatečnou platbu 9,8 milionu eur (264,6 milionu korun) pro sebe a 5,5 milionu eur (148,5 milionu korun) pro své dodavatele plus úroky. Registrovaným vlastníkem Nobiskrugu je bermudská společnost Valla Yachts.

Oligarchův mluvčí: Je to technický problém

Tiskový mluvčí Melničenka popsal situaci jako „technický problém“. Televizi BBC pak situaci okomentoval slovy: „Jsme si jisti, že jachta bude během několika následujících dnů předána svému majiteli a toto nedorozumění bude za námi.“

Andrej Melničenko je významným ruským podnikatelem v oblasti hnojiv, těžby uhlí a energetiky. Podle časopisu Fortune vlastní majetek v hodnotě 13,2 miliard dolarů (zhruba 335 miliard korun). Svoji předchozí, 5 500 tun těžkou jachtu údajně nyní prodává. I tu navrhl Philippe Starck.

Zda plánuje Melničenko Nobiskrugu požadované peníze zaplatit, jeho mluvčí nesdělil. Plavidlo tak ještě nějaký čas zůstane v Gibraltaru. Zdejší lodní správa se o jachtu v mezičase stará a hlídá ji. „Posádce jachty poskytujeme příslušenství k tomu, aby mohla nechat puštěné generátory. Také jí dáváme jídlo a pití,“ stojí na webu správy.

Posádka také občas dostává možnost pod dohledem vkročit na souš, aby se nenudila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi