Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bojovala za legalizaci potratů, pak je odsuzovala. Kontroverzní Norma McCorvey (†69) zemřela

Autor: ČTK - 
19. února 2017
15:14

Ve Spojených státech v sobotu zemřela Norma McCorvey, která stála u legalizace potratů v USA. Bylo jí 69 let, informují americká média. McCorvey později svého rozhodnutí bojovat za právo ukončit těhotenství litovala a své počínání označila za největší chybu svého života.

Umělé přerušení těhotenství nejvyšší soud v USA legalizoval 22. ledna 1973. Velká bitva za legalizaci začala v roce 1969, kdy McCorvey pod ochranným pseudonymem Jane Roe podala u soudu v Texasu žádost o potrat, který jí ale nebyl umožněn. Argumentovala tím, že se stala obětí znásilnění.

Případ, ve kterém stát Texas zastupoval prokurátor Henry Wade, se nakonec dostal před nejvyšší soud USA, kde McCorvey sice dosáhla svého, ale vzhledem k délce soudního řízení se dítě narodilo dřív, než byl vynesen rozsudek povolující potrat.

McCorvey se později stala důraznou odpůrkyní potratů a přiznala také, že si znásilnění vymyslela. Byla rovněž autorkou petice, která neúspěšně žádala nejvyšší soud, aby verdikt v případě Roe versus Wade zrušil.

V České republice platí zákon povolující umělé potraty od roku 1957, v roce 1986 byl novelizován. Hranici pro ukončení těhotenství zákon určuje podle důvodu. Při ukončení těhotenství na žádost matky je nejzazším termínem 12. týden těhotenství, při indikaci genetické vady lze těhotenství ukončit až do 24. týdne.

Zobrazit celou diskusi