Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jako v Jurském parku? Vědci vzkřísí mamuty, první se má „narodit“ do 2 let

Autor: nka - 
17. února 2017
20:46

Vzkříšení dávno vyhynulých mamutů plánují do dvou let američtí vědci. Pravěké chobotnatce vrátí k životu pomocí genové manipulace s buňkami příbuzného slona. Oznámil to britský server The Telegraph.

Výzkumníci z Harvardské univerzity zmapovali DNA mamuta nalezené ve zmrzlých vzorcích z arktického permafrostu. V genomu cíleně vyhledávali ty úseky, které kódují vlastnosti odlišující mamuty od slonů. „Tyto sekvence kódují znaky, které přispívají k přežití zvířat v chladu. Už jsme našli úseky určující velikost uší, množství podkožního tuku, osrstění a vlastnosti krve,“ popsal George Church, který tým vede.

Tyto části DNA následně výzkumníci chtějí včlenit do genomu buňky získané z kůže slona. Jádro přeprogramované buňky pak vloží do sloního vajíčka, z kterého by se po umělé stimulaci mělo vyvinout embryo.

Vznikne tak kříženec, který bude mít veškeré důležité vlastnosti, odlišující mamuta od slona. Stvoření, nazývané někdy „mamofant“, bude tedy v podstatě slon s malýma ušima, větším množstvím podkožního tuku, dlouhou srstí a krví, která ani při teplotách pod bodem mrazu nebude tuhnout.

Mamutí embryo plánují vědci nechat vyrůst v umělé děloze, která se jim pro jejich záměry zdá lepší než náhradní matka-slonice. „Bylo by nerozumné ohrozit reprodukční zdraví samice, která patří k vymírajícímu druhu,“ řekl Church.

Jak ale připomínají kritici projektu, technologie genové manipulace by se raději měla používat k záchraně ohrožených druhů než k pokusům o oživování dávno vyhynulých zvířat. „Sloni jsou ohrožený druh, tak co kdybychom vyměnili pár jejich genů za část mamutí DNA a umožnili jim tak žít i v chladnějším podnebí,“ řekla americká bioložka Beth Shapirová s tím, že „100procentního mamuta stejně nikdo k životu neprobudí“.

Mamuti obývali během doby ledové Evropu, Severní Ameriku a severní Asii. Vyhynuli před několika tisíci lety pravděpodobně kvůli klimatickým změnám i lovení člověkem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi