Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci našli cestu k vymazání vzpomínek z mozku. Jako v Mužích v černém

Autor: nka - 
21. února 2017
23:30

Filmy jako Věčný svit neposkvrněné mysli nebo Muži v černém už možná brzy nebudou patřit do žánru sci-fi. Minimálně některými svými nápady. Američtí vědci totiž objevili mechanismus, kterým je možné vymazat z mozku konkrétní vzpomínky, napsal v úterý web britského deníku The Independent.

„Jsme schopni určit, kam v mozku se daná vzpomínka uložila. Pak aktivitu dotyčných buněk snížíme a vlastně tím vymažeme paměť,“ vysvětlila Sheena Josselynová z univerzity v kanadském Torontu.

K výzkumu vědci použili myši. Ty naučili, že když se ozve určitý zvuk, následuje po něm rána elektrickým proudem. Myši se pak v očekávání elektrošoku bály už jen pouhého zvuku.

Badatelé ale v myším mozku dokázali identifikovat nervové buňky, které nepříjemnou vzpomínku uchovávaly. Aktivitu neuronů pak snížili, čímž buňky v podstatě vyřadili z oběhu. Myši na zásah elektřinou zapomněly a po zaznění zvuku se chovaly, jako by se nic nestalo.

Celý proces je přitom vratný - poté, co vědci aktivitu utlumené buňky obnovili, se myši při zaznění zvuku opět začaly lekat. „Můžeme paměť vypnout a zase zapnout,“ dodala Josselynová, jejíž tým výsledky výzkumu představil na bostonské konferenci Americké asociace pro pokrok vědy.

Připustila, že vymazání paměti je ale ošemetné z etického hlediska. „Z chyb se učíme. Když vymažeme z paměti své chyby, co nám zabrání je opakovat?“ uznala.

Jak ale vědkyně dodala, technika vymazání vzpomínek by v budoucnu mohla pomoci například pacientům, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Stejný postup se navíc podařil v případě myší, které delší dobu dostávaly kokain. Terapie by proto byla přínosná i pro drogově závislé.

„Neposkvrněná mysl,“ komentoval výsledky výzkumu neurolog z michiganské univerzity Howard Eichenbaum s narážkou na proslulý film režiséra Michela Gondryho, v němž se bývalí milenci rozhodnou nechat si z hlavy vymazat vzpomínky na svůj vztah.

Eichenbaum varoval, že vymazání konkrétního zážitku by mohlo poškodit i buňky zodpovědné za další vzpomínky. Jak ale dodal, „pokud by ta vzpomínka byla opravdu hrozná a ničila člověku život, pak půjde o rozumný kompromis přínosu a rizika.“

djaba ( 22. února 2017 06:56 )

 Nejprve myšky ,pak opice .No a pak přijde na řadu i člověk .A rádoby vědec,dobře placený , napíše článek do nějakého provokačního plátku .Bude tam cosi o tom , že si skoro nic nepamatujeme a ani on .

Zobrazit celou diskusi