Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Samotáře u jídla potěší virtuální babička. Nabízí lahůdky, plísní fastfoody

Autor: pet/čtk - 
12. února 2017
10:30

Jde o melancholickou realitu, které čelí osamělí lidé po celém světě - probudit se nebo vstoupit do prázdného domu a usednout k neveselému osamělému jídlu, napsal zpravodajský server The Times. Městečko Awadži v centrální části Japonska tento problém vyřešilo s pomocí „virtuální babičky“ - vlídné staré dámy, která laskavě hovoří s osamělým strávníkem, zatímco podává doma připravené lahůdky.

Tato postava existující jen ve virtuální realitě je nejen prostředkem, jak zmírnit lidem samotu, ale také způsobem, jak propagovat pohostinnost a kuchyni málo známého městečka ležícího na stejnojmenném ostrově.

Uživatelé umístí svůj chytrý mobilní telefon do držáku na hlavě, aby se mohli při jídle dívat na dva filmy, které - jak věří tvůrci - zmírní jejich izolaci při osamělém stolování.

První z nich je určen k použití při snídani. Usmívající se, šedovlasá „babička“ v něm vítá diváky láskyplnou japonštinou v obývacím pokoji zařízeném tradičními matracemi tatami a posuvnými papírovými stěnami.

V dialektu ostrova Awadži nabízí rýžové kuličky zabalené v mořských řasách, polévku miso s křupavým salátem a drobné rybičky se strouhanou cibulí.

Děda se těší, až tě uvidí

Vyspal ses dobře?“ ptá se. „Sněz si svou snídani. Ve městě určitě jíš spoustu rychlého občerstvení, viď? Jez hodně čerstvé zeleniny,“ dodává nabádavě.

A v jedné chvíli poznamená: „Děda se taky těší, až tě uvidí.“ A když uživatel otočí hlavu, odkryje se pohled na usmívajícího se staršího muže nad deskovou hrou.

Virtuální večeře je mnohem propracovanější záležitost s banketem z místního hovězího, syrových čtverzubců z ostrova Awadži a komparsem v podobě 20 šťastných „přátel a příbuzných“.

V Japonsku mohou osamělí strávníci pomocí virtuální reality obědvat až s 20 "přáteli". V Japonsku mohou osamělí strávníci pomocí virtuální reality obědvat až s 20 "přáteli". | reprofoto Outdonews.com

Aby si tento zážitek dopřáli se vší autenticitou, jsou uživatelé vybízeni, aby si uvařili lahodné jídlo podle online knížky ostrovních receptů, které si při sledování vychutnají.

Ostrov Awadži je i v rámci Japonska odlehlé, stagnující místo. Jeho nejslavnější okamžik se odehrál v legendách, kdy podle dávných kronik na ostrov sestoupili bůh a bohyně Izanagi a Izanami, kteří tu uzavřeli partnerský svazek. Stali se Adamem a Evou šintoismu - a z jejich potomků vzešel japonský lid.

 

 

mourovata.kocka ( 12. února 2017 10:58 )

Tak než tohle, tak raději vezmu za vděk tím, že mi do talíře čumí kočka a pes.

Zobrazit celou diskusi