Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šel se zeptat Le Penové na skandál: Ochranka ho vykopla, kameraman všechno točil

Autor: simao - 
2. února 2017
18:18

Ve Francii se blíží prezidentské volby a atmosféra houstne. Bylo to patrné i ve středu během akce, kterou navštívila kandidátka krajní pravice, kontroverzní Marine Le Penová (48). Politička proslulá mj. nesmlouvavým postojem vůči imigrantům. Když jí šel položit francouzský novinář dotaz na skandál, kvůli kterému by měla vracet peníze Evropskému parlamentu, se zlou se potázal – ochranka kongresového centra v Paříži s ním pořádně zatočila.

Le Penová byla v tu chvíli na návštěvě podnikatelského veletrhu. Její strana Národní fronta odmítla, že by za incident mohli bodyguardi najatí přímo k ochraně prezidentské kandidátky. Prý jej zapříčinila ochranka v kongresovém centru.

Vyvedený redaktor se ptal na skandál

K Le Penové se podle agentury Reuters snažil dostat reportér Paul Larrouturou z pořadu Quotidien televize TMC. „Nechte mě být, nechte mě být… Co svoboda tisku?“ zlobil se na ochranku, která ho táhla mimo dosah Le Penové, zatímco jeho kolega kameraman vše natáčel.

Reportér před ochrankou mával novinářským povolením, nicméně měl smůlu. „Mám akreditaci, nemůžete mě zastavit, abych kladl madam Le Penové otázky,“ hájil se Larrouturou. Dvojice bodyguardů ho přesto nemilosrdně odtáhla za prosklené dveře. Jeden z nich pak nevybíravě odstrčil nakonec i kameramana.

Tvůrci pořadu na Twitteru uvedli, že se Larrouturou chtěl zeptat euroskeptičky Le Penové na skandál týkající se toho, že dva její asistenti měli neoprávněně pobírat plat v Evropském parlamentu – údajně totiž pracovali pro stranu Le Penové a nikoli na unijní agendě.

„Byl váš bodyguard opravdu vaším parlamentním asistentem, nebo…,“ stihl pouze říct reportér. A už mu „nasadili kravatu“ a táhli ho pryč.

Podle napadeného novináře byl pokyn k jeho odvedení vyslán právě z řad týmu Le Penové. „Je to ochranka kongresového centra, kdo vše obstarával,“ bránil se po incidentu David Rachline, šéf kampaně Le Penové, že by šlo o záměr dostat reportéra s nepříjemnou otázkou z dosahu dcery zakladatele Národní Fronty Jean-Marie Le Pena.

Spor o 300 tisíc eur: Vrátí je Le Penová?

Také otec Le Penové se snažil stát se francouzským prezidentem – a to opakovaně. Pouze v roce 2002 však postoupil do druhého kola, porazil ho však Jacques Chirac. Jean-Marie Le Pen, se kterým má Marine Le Penová dlouhodobé spory, byl přitom také europoslancem. I on v minulosti přišel o část platu v Evropském parlamentu, což nyní hrozí jeho dceři.

Le Penovou i jejího otce prošetřoval unijní Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který si loni posvítil např. na projekt Čapího hnízda českého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

V případě skandálu Le Penové jde přitom momentálně o více než 300 tisíc eur (zhruba 8,1 milionu korun), které však politička odmítá vrátit. „Nepodřídím se této perzekuci, tomuto jednostrannému rozhodnutí vedenému politickými oponenty,“ řekla Reuters Le Penová, která by se ve Francii ráda dostala do 2. kola voleb, jež se uskuteční 7. května. 

Před volbami však hasí skandál i kandidát tradiční pravice. I Francois Fillon, které vyhrál listopadové primárky pravice, přitom řeší peníze – které však pro změnu coby asistentka pobírala jeho manželka Penelope.

snehulak ( 2. února 2017 21:30 )

Marine Le Pen se s PRESStituty nemaže. Ti naši by se po*rali, kdyby jim to udělala Zemanova ochranka.

Zobrazit celou diskusi