Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prezident se na cestách opájel luxusem: Ústřice i drahé víno na státní útratu

Autor: nka - 
2. února 2017
15:00

Ubytování v pětihvězdičkových hotelech, večeře v luxusních restauracích, návštěvy masáží a posiloven. Tak vypadaly oficiální zahraniční cesty estonského prezidenta Toomase Hendrika Ilvese, hrazené z peněz daňových poplatníků, když byl ještě ve funkci. Jen za posledních deset měsíců úřadování na cestách utratil v přepočtu kolem 2,5 milionu korun. Napsala to ruská agentura RIA Novosti s odkazem na estonskou televizi ERR.

Výpis z účtů kreditních karet prezidentské kanceláře z let 2011–2016 ukazuje, že výdaje prezidenta za tuto dobu vzrostly třikrát – ze 33 tisíc eur (900 tisíc korun) v roce 2011 na 94 tisíc eur (2,5 milionu korun) během prvních deseti měsíců roku 2016. Struktura výdajů přitom svědčí o přepychovém životním stylu prezidenta během pobytů v zahraničí.

Nejvyšší částky padaly za ubytování v luxusních hotelech jako Marriot, Kempinski, Hilton, Sheraton nebo Ritz. Nejdráž přitom vyšlo ubytování během mezinárodního ekonomického fóra v Davosu, za které prezident zaplatil téměř 20 tisíc eur (540 tisíc korun).

Jedna večeře za padesát tisíc

Ilves na sobě nešetřil ani v případě stravování a během zahraničních cest navštěvoval vybrané restaurace. V New Yorku si například dopřál občerstvení v bistru specializovaném na ústřice, v Dubaji zavítal do stylové restaurace umístěné na 122. podlaží slavného mrakodrapu Burdž Chalífa, nejvyšší obytné stavby světa. Nejvyšší účty za obědy a večeře v restauracích dosahovaly dvou tisíc euro (54 tisíc korun).

Během svého setrvání ve funkci Ilves pobýval na 251 zahraničních cestách. Při výběru hotelu jeho tým dbal na to, aby se v budově nacházela i posilovna, která ale ne vždycky byla zahrnuta v ceně ubytování. Například v září 2013 tak Ilves odjel na zasedání OSN do New Yorku o několik dní dříve, aby mohl jít na svatbu miliardáře George Sorose. Před svatbou i po ní chodil pilně cvičit do posilovny, za kterou platil služební kartou.

Často si během cest dopřával také péči v hotelových wellness centrech. Během návštěvy Rumunska tak v hotelu Hilton několikrát navštívil hotelového maséra, navíc si za státní peníze na pokoj objednal mnoho lahví vína.

Bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves Bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves | Profimedia.cz

Odpuzovač hmyzu pro německého prezidenta

V září 2001 pak během návštěvy generálního shromáždění OSN v New Yorku vyrazil v doprovodu prezidentské suity na koncert své oblíbené kapely Steely Dan. Kulturní zážitek vyšel na 900 dolarů (22,5 tisíce korun).

Zajímavý je také výdaj ve výši 49 eur (1323 korun), které Ilves zaplatil za nákup odpuzovače komárů. Ten prý koupil proto, aby od protivného hmyzu ochránil německého prezidenta Joachima Gaucka, který byl v té době na návštěvě v Ilvesově letním sídle.

Prezidentská kancelář ale kritiku odmítá s tím, že výdaje za masáže a posilovny mohou být  chybou recepčních, kteří při vystavování účtu omylem přidali chybnou položku, anebo souvisejí s plněním státnických povinností. „Na svatbě George Sorose musel prezident Ilves být čerstvý a pozorný. Být prezidentem,“ vysvětlil bývalý šéf prezidentské kanceláře Siim Raie platby za posilovnu.

Prezidentská kancelář: Bylo to pro dobro věci

Svého nadřízeného také hájil tím, že výdaje byly v zájmu Estonska jako státu a jejich užitek se těžko dá vyjádřit v penězích. „Bylo to pro dobro věci, protože prezident je vynikající analytik v oblasti zahraniční politiky a bezpečnosti. Možná by opravdu bývalo lepší za některé položky neutrácet nebo některé schůzky vypustit. Ztratil by tím ovšem ne prezident Ilves, ale celé Estonsko,“ řekl.

Sám Ilves přes svého mluvčího novinářům vzkázal, že služební a soukromé výdaje prezidenta jsou přísně odděleny. Představitelé opozice se mezitím nechali slyšet, že od exprezidenta požadují vrácení peněz.

Toomas Hendrik Ilves se stal estonským prezidentem v roce 2006, o pět let později byl do funkce zvolen podruhé. 

havran2 ( 2. února 2017 15:26 )

Klaus by se měl ukázat na Mírově ! ! !

Zobrazit celou diskusi