Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Fica podplukovník, z šéfa Sněmovny kapitán: Vojáci zuří, internet se baví

Autor: jer, ČTK - 
23. ledna 2017
18:10

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš nezmění svůj rozkaz, kterým loni na podzim potichu povýšil šéfa parlamentu a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka z desátníka na kapitána v záloze. Gajdoš, kterého do funkce ve vládě nominovala právě SNS, v pondělí novinářům řekl, že o rozkazech se nediskutuje.

Kauza propukla minulý týden, když vyšlo najevo, že Danko byl asi půl roku po volbách a po vstupu SNS do vládní koalice povýšen až o osm hodností. Podle tisku je takový výrazný postup neobvyklý, případ vyvolal i vlnu ohlasů na sociálních sítích.

Média informovala, že krátce před loňskými parlamentními volbami Gajdošův předchůdce ve funkci ministra obrany Martin Glváč rovněž potichu povýšil mimo jiné několik ministrů i premiéra Roberta Fica, který získal hodnost plukovníka v záloze.

„Jako ministr obrany a zároveň tříhvězdičkový generál si za svým rozhodnutím stojím a v žádném případě ho nezměním. O rozkazech se nediskutuje, rozkazy musejí vojáci splnit. Bylo to mé svobodné rozhodnutí,“ řekl Gajdoš, který byl před jmenováním ministrem prvním zástupcem náčelníka generálního štábu slovenské armády. Dodal, že rozhodnutí povýšit Danka bylo projevem vděku za to, co šéf parlamentu dělá ve prospěch ozbrojených sil.

Gajdoš uvedl, že povýšení Danka bylo v souladu se zákonem a že nejde o nic výjimečného. Na novinářský dotaz, zda byl v minulosti i někdo jiný povýšen o tolik hodností jako předseda slovenské sněmovny, Gajdoš pouze řekl, že takovou statistiku nemá k dispozici. Dankovi z povýšení neplynou žádné finanční výhody.

Slovenský ministr obrany také vybídl vojáky a jejich rodinné příslušníky, aby respektovali, že rozkaz ministra je třeba naplnit. Patrně tím reagoval na kritický příspěvek chotě jednoho z důstojníků slovenské armády, který vzbudil pozornost na sociálních sítích.

Rozhořčená manželka důstojníka slovenské armády poslala Andreji Dankovi prostřednictvím sociálních sítí vzkaz. Rozhořčená manželka důstojníka slovenské armády poslala Andreji Dankovi prostřednictvím sociálních sítí vzkaz. | Facebook.com

Internet se povýšením Danka baví

Danko, který podle slovenských médií v 90. letech absolvoval vojenskou službu v kanceláři tehdejšího ministra obrany nominovaného rovněž SNS, už dříve řekl, že si kapitánskou hodnost zaslouží, a před televizními kamerami výložky políbil.

Díky pořízeným záběrům a komentáři šéfa sněmovny Danka se po sociálních sítích během pár dní rozšířila řada parodií.

Tlak ze strany veřejnosti v sobotu donutil Andreje Danka zrušit facebookovou stránku svoji i Slovenské národní strany.

platykodon ( 23. ledna 2017 23:27 )

Hned jsem klidnější, máme v sousedství tak udatnou generalitu. O našem složení vlády, parlamentu a senátu ani nemluvím. A EU zcela vynechávám.

jetstream ( 23. ledna 2017 20:48 )

Vypada hooodne duchaplne a taky je rikaji mu generator nahodnych slov

Zobrazit celou diskusi