Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Polonahý šílenec vjel autem do davu: Zabil dítě, další kojenec bojuje o život

Autor: ČTK, sou, všm - 
20. ledna 2017
10:38

Nejméně tři lidi zabil a 25 lidí zranil řidič, který úmyslně vjel do davu lidí v centru Melbourne. Oznámila to na tiskové konferenci místní policie, podle které incident nesouvisel s terorismem. Policie již dříve oznámila, že řidiče zadržela. Záběry ze zatčení také vysílaly místní televize. Podle informace Sky News je mezi mrtvými i malé dítě, další děti jsou vážně zraněny.

„Mohu potvrdit, že si myslíme, že je to spjato s útokem nožem, který se dříve odehrál na jihu města. Pachatel, který byl zcela nahý a měl na sobě jen červené boxerky, byl zadržen. Neexistuje žádné další ohrožení veřejnosti,“ řekl novinářům superintendant Stuart Bateson.

Zatčený pachatel je ale polici známý již z minula. "V našich záznamech není pachatel vedený jako terorista nebo že by byl na nějaké teroristické složky v minulosti napojen. Má ale tučný záznam ohledně násilí páchaného v jeho vlastní rodině. Jsou zde i poznámky o špatném mentálním zdraví i drogové závislosti. Byl tedy sledován hlavně pro své útoky v rodině," řekl Graham Ashton, hlavní komisař vyšetřování, na tiksové konferenci.

První zprávy hovořily o jednom mrtvém a tuctu až dvou desítkách zraněných poté, co auto vjelo do chodců v centru druhého největšího města Austrálie. Někteří lidé utrpěli vážná zranění.

„Nezastavil se, chodci se snažili uprchnout, ale dál je srážel,“ řekl tisku nejmenovaný očitý svědek. Další, Kylie Clar, se svěřil, že viděl „těla letět vzduchem“. Připadalo mu, že vůz je na útěku před policií.

Pachateli je údajně 26 let. Zabil nejméně tři lidi, jedno dítě a dva dospělé – muže a ženu – kolem třiceti let. Přes 25 dalších lidí leží v nemocnici, pět z nich je údajně v kritickém stavu, mezi nimi i kojenec.

Řidič byl zatčen, policie má prý situaci pod kontrolou

Policie zprvu uvedla, že řidič srazil „řadu chodců“ na hlavní obchodní ulici procházející centrem Melbourne, než byl zatčen, a dodala, že se snaží zjistit okolnosti incidentu. Ujistila také, že má situaci pod kontrolou.

Mezi dvaceti zraněními jsou i podle vyjádření premiéra spolkového státu Victorie Daniela Andrewse čtyři děti. Tamní policie předpokládá, že vzhledem ke kritickým stavům některých z nich, může počet obětí celého incidentu ještě stoupnout. Také uvedla, že v autě s útočníkem měla být ještě žena, kterou nyní vyslýchá, a zjišťuje, zda ji držel jako rukojmí.

V Melbourne se právě odehrává tenisový turnaj Australian Open. V centru města podle agentury AFP hlídkují po zuby ozbrojení policisté. Austrálie také zvýšila pohotovost po prosincovém atentátu v Berlíně, kde kamion vjel do davu návštěvníků vánočního trhu a zabil 12 lidí.

sosacek ( 20. ledna 2017 12:44 )

Ale kdepak /NASER/ - jenom se občas podívám do světového tisku a nejsem zalezlý jenom na stránkách Blesku jako Ty, ubožáčku..

naser ( 20. ledna 2017 12:05 )

ty uz si zase sosal hnedka po ranu co?

sores ( 20. ledna 2017 12:03 )

Žádné soudy, bez milosti takového zastřelit, nač se jím dále zabývat proboha??? Stojí to jedině čas a prachy.

sosacek ( 20. ledna 2017 11:42 )

Ale že to byl muslimský zmetek a řval aláhu akbar před najetí do davu ani slovo /pouze polonahý šílenec/ - TAKŽE ANO BYL TO MUSLIMSKÝ VRAH A TERORISTA !

Zobrazit celou diskusi