Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Internet dojal příběh nemocného chlapce, kterému kamarádi nepopřáli k narozeninám: Jaká je pravda?

Autor: lm - 
18. ledna 2017
17:50

„Vážně nemocnému chlapečkovi spolužáci řekli, že mu kvůli jeho chorobě nikdo nepopřeje k narozeninám.“ Smutný snímek chlapečka slavícího narozeniny o samotě dojal celý Facebook. Miliony lidí mu vyjádřily sympatie přáním k narozeninám. Jaký je ale chlapcův skutečný příběh?

Internetem se šíří dojemná výzva. Uživatel Elvid Dervishi sdílel smutný snímek nemocného chlapečka slavícího narozeniny, k němuž je připsáno: Jeho spolužáci mu řekli, že mu nikdo nepopřeje k narozeninám kvůli jeho chorobě. Dneska mu je 11 let. Prosím, než překliknete, napište mu tu ‚vše nejlepší k narozeninám‘.“ Výzva sklidila obrovský zájem – během tří dnů chlapci popřálo téměř 5 milionů lidí a na 300 tisíc lidí příspěvek sdílelo dále. Jenže ve skutečnosti je vše úplně jinak... 

Dítě na snímku je Brazilec Lucas Costa, který trpí vzácnou chorobou Epidermolysis bullosa, zvanou též nemoc motýlích křídel. Nemoc je nevyléčitelná a pacienti mohou doufat pouze ve zmírnění jejích projevů. Lucasovi na jeho rány velmi pomáhá mast značky Curefini, která se ale bohužel v Brazílii neprodává. Jedno balení přijde na 50 dolarů (1250 Kč), při větším odběru na 30 dolarů (760 Kč) a Lucas jich spotřebuje za den hned několik – od tří až po devět. Měsíčně tedy tato léčba přijde na 70–200 tisíc korun, což je na rodinu pochopitelně moc. Matka proto rozjela velkou kampaň na sociálních sítích, kde s pomocí sbírek a benefičních koncertů shání prostředky pro svého nemocného chlapce.

Snímek, který momentálně koluje po Facebooku, rodina sdílela před několika týdny s popiskem, že Lucas 4. prosince oslavil s rodinou a přáteli deváté narozeniny a všichni si oslavu náramně užili. Každý rok, který spolu rodina takto oslaví, je pro ně totiž požehnáním.

O to ostudnější je chování člověka, který snímek z jejich profilu uzmul a s vymyšleným příběhem ho publikoval na Facebooku, aby si získal popularitu. Osud nemocného chlapce ho nejspíš vůbec nezajímal, jinak mohl napsat pravdu a pomoci rodině v boji s touto zákeřnou nemocí.

xmarek ( 19. ledna 2017 02:02 )

 Pravda, že to: https://goo.gl/iKiiV3 pořád funguje. Ostatním přeji brzké uzdravení.

aprilia1984 ( 18. ledna 2017 21:43 )

Chudáček Malý

Zobrazit celou diskusi