Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Amber (†25) zabila rakovina, gynekolog ji 20x odmítl vyšetřit. Kvůli mládí

Autor: bkr - 
13. ledna 2017
11:50

Mladá Amber Rose Cliff (25) zemřela na následky rakoviny děložního čípku. Angličance byla nemoc v pokročilém stadiu diagnostikována až v 21 letech. Do té doby jí lékař odmítl provést vyšetření čípku. Tvrdil, že na to byla Amber příliš mladá. O celé kauze informoval server Metro.co.uk.

Rodina mladé ženy tvrdí, že Amber nejméně 20krát navštívila gynekologického lékaře kvůli krvácení spojené s bolestmi. Žádala cytologické vyšetření, do kterého patří stěr z děložního čípku. Gynekolog ji ovšem odmítl s tím, že je na takové vyšetření příliš mladá. V Anglii se totiž provádí až po dovršení 25. roku života.

Po třech letech se Amber rozhodla, že navštíví soukromou kliniku, kde jí testy udělají. Tamní lékař jí sdělil tvrdou realitu. Amber trpí rakovinou děložního čípku v pokročilém stadiu. Dívku pak čekala řada nepříjemných a bolestivých chemoterapií.

Po čtyřech letech svůj boj s touto krutou nemocí prohrála a zemřela. Její rodina však tvrdí, že i když byl zápas s chorobou velmi těžký, po celou dobu si Amber nepřestávala užívat života. Řada jejích známých ani netušila, že je nemocná. Krásná Amber nechtěla, aby jí litovali.

Rodina a příbuzní se se smrtí milované Amber stále nemohou smířit. „Kdyby Amber udělali testy hned, na nemoc se mohlo přijít včas a nemuseli jsme ji ztratit,“ posteskl si dívčin bratr Josh pro server Metro.uk.

Rovněž se rozhodl, že to takhle prostě nemůže nechat. Na internetu vytvořil petici a bojuje za to, aby ženám ve věku 18–25 let byl stěr z děložního čípku umožněn. Takzvaný „Ambřin zákon“ doposud nasbíral 35 000 podpisů. Zbývá ještě přes 81 000 a celá věc se může dostat až do parlamentu. Ustanovením „Ambřina zákona“ by se tak do budoucna mohlo zachránit mnoho dívek.

balin ( 13. ledna 2017 19:04 )

to nie je ľahostajnosť lekára, jednoducho by mu to poisťovňa nepreplatila, musel by to hradiť z vlastného vrecka, je to zlý systém, každopádne jej mal odporúčať vyšetrenie na súkromnej klinike

londynskypes ( 13. ledna 2017 16:28 )

presne tak

sores ( 13. ledna 2017 15:02 )

Dceru už jim to nevrátí, ale aby takové svi.n.stvo nepokračovalo dál tak to mají dát rodiče k soudu a vysoudit pořádné mega za takovou lhostejnost lékařů a zákonů. Je to sama rakovina ve světě to je děsivé.

petr1982 ( 13. ledna 2017 13:09 )

Lékařská péče v Angli stojí za h.... To je známé

pajato73 ( 13. ledna 2017 12:55 )

presne tak, kdyz ma znamky nemoci, tak se musi vysetrit. Ja bych ho dala k soudu

Zobrazit celou diskusi