Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výbuch při mši ve filipínském kostele: Na věřící zaútočili zřejmě islamisté

Autor: zst - 
24. prosince 2016
20:24

Statisíce Filipínců musí opustit své domovy kvůli hrozbě tajfunu Nock-Ten. Vítr může dosahovat až 222 kilometrů v hodině. Aby toho ale na ostrovní zemi nebylo málo, útočili na jižním ostrově Mindanao zřejmě islamisté. Výbuch provázel večerní mši v katolickém kostele, zranil 16 lidí. Nejde bohužel o první podobný incident. 

Při výbuchu před katolickým kostelem, ve kterém probíhala štědrovečerní mše, bylo na jižním ostrově Filipín zraněno 16 lidí. Agentuře Reuters to řekl kněz a policie. Explozi způsobil podle všeho granát nebo bomba, kterou neznámí pachatelé hodili směrem k policejní hlídce chránící v rámci bezpečnostních opatření právě tamější chrám. Bezpečnostní složky jsou během Štědrého dne v pohotovosti nejen napříč Evropou, ale také v jihovýchodní Asii.

Policisté v Austrálii a Indonésii dokonce hlásí zmařené teroristické bombové útoky, v Malajsii zase zatkli několik podezřelých bojovníků.

K útokům na ostrově Mindanao se zatím nikdo nepřihlásil, ale předpokládá se, že jde o útoky buď muslimských rebelů, nebo extremistických islamistů, kteří jsou v provincii aktivní.

Bernardo Tayong, šéf policie ve městě Midsayap, k útoku řekl, že většina zraněných stála před tamním kostelem svatého Nina. Farář pak dodal, že lidé po výbuchu začali od kostela utíkat.

„Ani nedošlo na závěrečnou modlitbu, všichni začali prchat,“ řekl farář Jay Virador. „Lidé utíkali z kostela pryč,“ dodal. Zraněn byl také jeden z policistů, který hlídkoval nedaleko kostela, kde došlo k výbuchu. Stál zhruba 30 metrů od vchodu, popsal Tayong.

Podle policejního šéfa jsou na místě útoku stále ještě pyrotechnici, protože se objevily informace, že by u kostela mohl být další granát nebo improvizovaná bomba. „Nemáme zatím podrobné informace,“ dodal Tayong.

Americká ambasáda v Manile už varovala své občany v oblasti, aby se pokud možno vyhnuli cestování na neklidné jižní ostrovy kvůli hrozbám bombových útoků či únosů.

Kromě toho ohrožuje východ Filipín také tajfun, který vyhnal z domovů už 400 tisíc lidí. Úřady ale varovaly, že nemají dost míst v záchranných střediscích, a vyzvaly obyvatele, aby se na vánoční svátky odstěhovali k příbuzným a známým v jiných oblastech země.

Filipíny neničí tajfun poprvé:

 

fero52 ( 26. prosince 2016 07:54 )

Titíž lidé, kteří se nyní pošklebují mým komentářům, se ještě nedávno vysmívali i mému článku z r. 2011, který by si měli přečíst aspoň nyní: „PROGNÓZA anebo SCÉNÁŘ PRO KATASTROFICKÉ SCI-FI“: http://ferohrabal.blog.cz/1112/prognoza-anebo-scenar-pro-katastroficke-sci-fi Jelikož se nemíním nadále snižovat na úroveň různých virtuálních trollů, anonymních všeználků a frustrovaných provokatérů, a ztrácet drahocenný čas nekonečnou komunikací s individui, která sem nechodí diskutovat, nýbrž jen zlomyslně provokovat nebo ventilovat svou méněcennost, a díky své agresivnosti ovládají většinu tzv. diskusních fór, REZIGNUJI TÍMTO NA BOJ S VĚTRNÝMI MLÝNY HLOUPOSTI A ŠKODOLIBOSTI a NA KOMENTÁŘE VÝŠE UVEDENÝCH INDIVIDUÍ NA TOMTO FÓRU NEREAGUJI! Konstruktivní komentáře přímo pod články na blogu uvítám, vulgární kydy primitivů mažu. Čtenářům, kteří mají zájem se zamyslet nad mými argumenty a informacemi bez předběžné zaujatosti DOPORUČUJI MÉ ČLÁNKY (doplněné odkazy, dokumentárními fotografiemi, mapami a tabulkami): ISLAMISTICKÁ AGRESE A ISLAMOFOBIE: http://ferohrabal.blog.cz/1511/islamisticka-agrese-a-islamofobie ANTIISLÁMSKÁ HYSTERIE POPULISTŮ http://ferohrabal.blog.cz/1511/antiislamska-hysterie-nasich-populistu Co se týče samotných muslimů, JEDNAK Vzhledem k mým obecně známým antipatiím k islamistům a palestinským fašistům - prezentovaným v někdejších článcích: http://ferohrabal.blog.cz/1112/patri-turecko-do-eu nebo http://ferohrabal.blog.cz/1111/palestinsky-fasismus mne snad nikdo uvažující nebude podezříval z naivního zavírání očí nebo "sluníčkářského" idealismu JEDNAK NA STRANĚ DRUHÉ si vyprosím poučovat o islámu a muslimech mne, člověka, který mezi nimi pobývá každoročně celé měsíce a měl možnost seznámit se ZEVNITŘ s muslimskými komunitami od Maroka přes Turecko, Libanon, Sýrii, Čečensko, Dagestán, Irán a Střední Asii až po Malajsii a Čínu. Takové poučování ze strany truhlíka, jenž zná muslimský svět pouze z TV, nanejvýš pak prostřednictvím místního Kebab

fero52 ( 26. prosince 2016 07:52 )

K těm komentářům: Nevím, co má atentát na Mindanau společného s uprchlíky ze Sýrie. --------------- A hlavně: To, že některým našim spoluobčanům slouží různé kolínské a jiné „migrantské excesy“ jako pouhá záminka k projevu jejich xenofobie - je vidět i z toho, jak hází všechny uprchlíky i migranty do jednoho pytle, třebaže i ze zběžného pohledu např. na mapy na webu http://ferohrabal.blog.cz/1511/antiislamska-hysterie-nasich-populistu je přinejmenším zřejmé, že podstatná část syrských uprchlíků pochází z oblastí osídlených NEISLÁMSKÝM OBYVATELSTVEM a nejvíce ohrožovaných právě islamisty - a naši "antiislamisté" tento fakt ignorují ! Zajímavé totiž je, že ti samí lidé, kteří nejvíce brojí proti imigraci, zároveň odmítají (a vždy odmítali) i jakýkoliv mezinárodní zásah v domovských zemích imigrantů, jenž by imigraci zastavil (protestovali jak proti zahraničním vojenským misím – akcím proti teroristickým uskupením a jejich patronům -, tak proti financování humanitární pomoci přímo v krizových oblastech). Pokud by všichni populističtí politici a pseudohumanističtí aktivisté nestrkali hlavu do písku a namísto toho podpořili účinné akce proti islamistickému teroru i arabským diktátorům, kteří jej podněcují stejně jako exodus obyvatelstva svých zemí, nedošlo by k téměř globální anarchii a migrační katastrofě, která dnes ohrožuje celou Evropu. Právě ti levicoví intelektuálové, bezcharakterní oportunisté (klausovští „pragmatici“) a pokrytečtí populisté, kteří dnes vystupují ve jménu záchrany Evropy před afro-musulmanskou invazí, NESOU NEJVĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST ZA SOUČASNOU DEMOGRAFICKOU KATASTROFU, jelikož odmítali a sabotovali všechna řešení, která by katastrofě zabránila anebo ji omezila. Tak, jako odmítali i zásah Západu v Afghánistánu, ignorujíce fakt, že v opačném případě hrozilo, že islamistická epidemie zachvátí nejen celou Střední Asii a Pákistán, ale přelije se i do okrajových oblastí Evropy, případně přeroste v globální katastrofu, pokud se islamisté zmocní pakist

agfor ( 25. prosince 2016 12:14 )

Toto je naplnění představ o integraci islámistů kdekoliv ve světě.

ivoadler ( 25. prosince 2016 10:29 )

 Bože, jaké by to bylo krásné, kdyby v Česku vedle sebe pokojně žili křesťané a muslimové, pravda s občasnými atentáty. A katolický a muslimský klerus by se mohl společně radit, jak ty věřící blbce lépe ovládat.

eda22 ( 25. prosince 2016 09:47 )

Filipíny jsou země v jihovýchodní Asii a největší katolická země světa, islamisté se tam snaží zcela ovládnout jižní ostrov Mindanao. To je vše. Musíte ty blafy o uprchlících cpát i tam, kde to zcela nesouvisí?

Zobrazit celou diskusi