Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strach z teroru: Policie bude střežit během mší kostely v Německu i ve Francii

Autor: ČTK - 
24. prosince 2016
15:49

Štědrovečerní mše budou pod zvýšeným dohledem policistů v Německu i ve Francii. Po útoku v Berlíně posílily hlídky také v Česku. Podle německého ministra vnitra v Německu trvá nebezpečí dalších útoků, obává se také Francie, i když nemá žádné konkrétní indicie.

Německá policie posílila svou přítomnost před kostely v řadě velkých měst na večer 24. prosince, kdy lidé budou chodit na štědrovečerní mše. Zvýšená bezpečnostní opatření přijal podle agentury DPA například Hannover, Frankfurt nad Mohanem či Kolín nad Rýnem, naopak v Hamburku či v Sasku policie neplánuje větší než obvyklé hlídky.

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziere v pátek uvedl, že i po zastřelení pachatele pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně ohrožení Německa terorismem zůstává. Atentát Tunisa Anise Amriho si vyžádal 12 obětí a přes 50 zraněných.

Větší počet hlídek před kostely na Štědrý večer přivítal například hannoverský biskup Ralf Meister. „Považuji za nutné a správné, že se velká shromáždění lidí musí nyní více chránit,“ řekl agentuře DPA Meister.

Více policistů bude večer také v Sasku-Anhaltsku, například na vánočním trhu v Halle. Již ve středu informoval kolínský policejní prezident Jürgen Mathies, že posílí hlídky u kolínské katedrály. Tam budou policisté u vchodu i u východu.
Naopak v Sasku podle tamního ministra vnitra neplánují zvláštní opatření před štědrovečerními mšemi. Ani policie v Hamburku nechystá zvýšené hlídky před kostely, podle policejního mluvčího již byla v centru města posílena policejní přítomnost před vánočními svátky.

Kvůli pondělnímu útoku v Berlíně, při němž pachatel najel kamionem do lidí na vánočním trhu, byla zvýšena bezpečnostní opatření i v ČR. Po celé zemi jsou hlídky posílené o 500 policistů. Vjezd na některá frekventovaná místa, jako jsou vánoční trhy ve větších městech nebo dolní část pražského Václavského náměstí, blokují zátarasy.

V Drážďanech zpřísňují bezpečnostní opatření V Drážďanech zpřísňují bezpečnostní opatření | EPA

Francie se obává, Vánoce pohlídá 91 tisíc policistů

Ve Francii stále hrozí další teroristický útok, ale o nějaké konkrétní hrozbě v době Vánoc se neví. Řekl to ředitel francouzské policie Jean-Marc Falcone. V rozhovoru pro dnešní vydání listu Journal du Dimanche ale připustil, že nebezpečí je nyní zvlášť vysoké. Sdělil také, že úřady na vánoční víkend mobilizovaly 91 000 policistů, četníků a vojáků.

„Atentát v Berlíně připomněl všem prefektům, že je nutné přistoupit k novému vyhodnocování situace, prověřovat, že všechny vánoční trhy a všechny půlnoční mše jsou dobře chráněny. Riziko atentátu v době křesťanských oslav narození Ježíše Krista by mělo pro džihádisty velký symbolický význam,“ řekl Falcone.

U nejnavštěvovanějších vánočních mší ve velkých městech budou přítomni nejen policisté, ale připraveny jsou i jednotky rychlého zásahu, uvedl policejní šéf. Například v katedrále ve Štrasburku se večerní mše uskuteční za přísných bezpečnostních opatření, včetně osobních kontrol a prohledávání tašek a kabelek. V Lille a dalších městech byly na místech očekávaných davů umístěny betonové zátarasy proti případnému útoku automobilem.

Francie byla od začátku loňského roku dějištěm série atentátů, včetně najetí kamionu do davu v Nice, při kterých džihádisté povraždili více než 230 lidí. Francouzské bezpečnostní síly nyní spolupracují s německými kolegy, kteří vyšetřují pondělní teroristický útok v Berlíně, kde kamion najel do davu na vánočním trhu v centru německé metropole a usmrtil 12 lidí, včetně jedné Češky. Hlavní podezřelý byl dopaden a zabit policisty v Itálii, kam podle prvních poznatků utekl z Německa přes Francii.

Vteřiny před tragédií:

Video  Vteřiny před tragédií: Tak vjel kamion do vánočních trhů v Berlíně  - Reuters/ Blesk/ SPRT50_63-Deadly_dust
Video se připravuje ...

Při útoku zemřela i Češka:

Video  Češka Naďa zemřela při útoku v Berlíně. Manžel a syn (5) čekali tři dny v naději  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...


Vše o vánočním teroru v Berlíně čtěte zde

pekaaaros ( 24. prosince 2016 22:48 )

Junkere, a tohle není vítězství teroristů? Nebo kde je ta hranice mezi zasetým strachem v západní společnosti co ještě není vítězství a zasetým strachem v západní společnosti, který už je vítězství radikálů? to mně teda vysvětli. nešlo jim přesně o tohle? nesmějou se teď ti teroristi, když vidí všude napochodovaný ozbrojený složky, jak se lidi bojí jezdit na ME ve fotbale, jak tam fotbalisti nechtějí své rodinné příslušníky, jak jsou v kostelech ozbrojení policajti, jak na náměstí v Brně nejezdí vánoční tramvaj. a ty tady vyzýváš, aby lidi žili dál normální život a nezalekli se, protože to by bylo vítězství teroristů. Seš mimo. vždyť tohle všechno co se děje, je přesně to vítězství teroristů.

hejhej ( 24. prosince 2016 17:58 )

K vůli muslimským vrahům a krávě Merkelové jsou všude v Evropě narušeny vánoční svátky. Muslimové se narvou do Evropy, chtějí si diktovat svoje primitivní, středověké podmínky a ještě vraždí. S nima podle svi.ně Merkelové a dementního Junckera je tato verbež přínos. O uprchlicích před válkou nemůže být řeč, jsou to buď ekonomiční haj.zli nebo vrazi.

Zobrazit celou diskusi