Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Přestřelky na Ukrajině i v Sýrii: Na Štědrý den zemřelo 68 bojovníků ISIS

Autor: ČTK - 
24. prosince 2016
14:20

Syrští povstalci, které ze vzduchu podpořily turecké letouny, usmrtili v noci na Štědrý den na severu Sýrie 68 radikálů z řad Islámského státu (IS). Střety se odehrávají kolem města Al-Báb, zhruba 40 kilometrů severovýchodně od Aleppa. Klid zbraní neplatí zcela ani na Ukrajině.

Syrští povstalci, které ze vzduchu podpořily turecké letouny, usmrtili v noci na Štědrý den na severu Sýrie 68 radikálů z řad Islámského státu (IS). Informovala o tom turecká armáda s tím, že intenzivní střety v okolí města Al-Báb nadále pokračují.

Turecká armáda se město, kde v roce 2004 žilo přes 60 tisíc obyvatel, snaží dobýt již několik týdnů, své vojáky má v sousední zemi od srpna. Zapojila se do tažení proti IS, ale bojuje i proti syrským Kurdům a brání jim, aby získali souvislé území jižně od turecké hranice. V bojích v oblasti Al-Bábu zaznamenala armáda tento týden velké ztráty, o život přišlo nejméně 16 jejích vojáků.

Turecká armáda v sobotu oznámila, že celkem bylo při nočních útocích zasaženo 141 islamistických cílů a při náletech bylo zničeno jedno z velitelství radikálů. O život rovněž přišli dva povstalci a jeden utrpěl zranění.

Turecká organizace Blocks již v pátek uvedla, že turecká vláda zablokovala přístup k některým webovým stránkám, aby zabránila šíření videa zachycujícího upálení dvou tureckých vojáků. IS toto video zveřejnil ve čtvrtek večer s komentářem, že je to záznam smrti dvou zajatých tureckých vojáků. Bojovníci IS je údajně zadrželi právě v okolí města Al-Báb.

Video  Mezi uprchlíky se do ČR může dostat džihádista, míní expert Ostřanský.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Střílí se i na Ukrajině. Nepomohla ani dohoda Porošenka s Putinem

Klid není ani na Ukrajině, kde se tamní vláda a proruští rebelové vzájemně obviňují z porušování nového příměří, které mělo se souhlasem obou stran platit na východě země od půlnoci v noci na 24. prosince. Uvedla to agentura AP s odvoláním na agenturu separatistů a vládní zdroje. Vládní jednotky vypálily od půlnoci nejméně 140krát, uvedla doněcká agentura DAN, která je hlavním sdělovacím prostředkem rebelů.

Ukrajinská vláda nejprve ráno sdělila, že na bojové linii neznamenala žádné nové útoky, ale její operační štáb později sdělil, že rebelové zahájili čtyřikrát palbu na třech různých místech. V posledních dnech zahynulo v bojích dalších nejméně osm ukrajinských vojáků. To ve středu vedlo vládu a poté i povstalce k vyhlášení nového příměří. Klid zbraní přinejmenším v době svátků na konci roku veřejně podpořili prezidenti Ukrajiny a Ruska, dodala AP.

Konflikt trvá od roku 2014 a vyžádal si odhadem více než 9600 životů. Kyjev a Západ obviňují Moskvu z vojenské podpory separatistů, což Rusko popírá. I loni bylo pro vánoční a novoroční svátky domluveno příměří na východě Ukrajiny, ale dlouho nevydrželo.

Předchozí příměří bylo vyhlášeno k začátku letošního školního roku. Vcelku bylo respektováno, než v posledních dnech dříve sporadické přestřelky přerostly místy v tvrdé boje s nasazením těžkých zbraní.

Hunt ( 25. prosince 2016 21:09 )

drazor:Tobě uříznoutz dutou makovici a nacpat ji tvojí děvvce matce do kuundy!

asijo ( 25. prosince 2016 00:04 )

Ukrajina se přece musí zviditenit,i kdyby něco vylhala,aby mohli fňukat u amiků a u EU.

drazor ( 24. prosince 2016 16:13 )

No a co jako, tak zemřelo 68 zmrrrdů které vycvičilo USA. Dobřě jim tak, postřílet je všechny bez milosti do jednoho a byl by klid.

Zobrazit celou diskusi