Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusové se prý nabourali do e-mailu vlivného republikána. „Sankce na ně,“ hřmí senátor

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
15. prosince 2016
19:00

Vlivný republikánský senátor Lindsey Graham uvedl, že se mu ruští hackeři nabourali do e-mailového účtu. Senátor z Jižní Karolíny volá po spolupráci s demokraty při vyšetřování této kauzy a chce Rusko potrestat.

„Věřím, že se Rusové nabourali do Demokratického národního výboru. Také věřím tomu, že se dostali do e-mailového účtu Johna Podesty stejně jako do toho mého,“ uvedl Graham pro CNN.

V souvislosti s údajnými ruskými hackerskými útoky přinesla novou zprávu také stanice NBC News. Zdroje z amerických tajných služeb prý tvrdí, že se Vladimir Putin s největší pravděpodobností osobně zapojil do ruské snahy ovlivnit listopadové prezidentské volby v USA.

Ruský prezident Vladimir Putin se prý osobně angažoval v pokusu Ruska ovlivnit americké prezidentské volby. Ruský prezident Vladimir Putin se prý osobně angažoval v pokusu Ruska ovlivnit americké prezidentské volby. | ČTK, EPA, REUTERS

Zvolený americký prezident Donald Trump přitom několikrát zopakoval své výhrady proti obviňování Ruska, že má na svědomí hackerské útoky na americké servery s cílem ovlivnit volby. Údajné ruské pokusy ovlivnit americké volby jsou nicméně stále předmětem diskusí mezi poslanci obou stran v Kongresu.

Ačkoliv si Lindsey Graham myslí, že celá kauza pomohla spíše Trumpovi než Clintonové, o výsledku voleb žádné pochybnosti nemá. „Myslím si, že Hillary Clintonová prohrála, protože nebyla tím poslem změn. Snažila se Trumpa zdiskreditovat, ale nakonec to nebyla schopná dotáhnout do konce.“

Senátor z Jižní Karolíny také uvedl, že na vyřešení této kauzy musí spolupracovat republikáni i demokraté dohromady, protože problém se týká jich všech.

„Měli bychom Rusům říct: Nás nezajímá, proč se vměšujete do našich voleb. My vás zkrátka potrestáme a potrestáme vás tvrdě – uvalíme na vás sankce,“ hrozí Graham.

Republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham Republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham | EPA

Vyšetřování ruské role v útocích na servery amerických politických stran už začalo. Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell tento týden oznámil, že tvrzení tajných služeb USA o ruské kybernetické diverzi prošetří zvláštní senátní zpravodajská komise.

Zobrazit celou diskusi