Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

1500 mužů i zvláštní nouzová linka: Kolín se po sex-útocích chystá na Silvestra

Autor: ČTK, bog - 
12. prosince 2016
13:28

Na bezpečnost během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem bude dohlížet 1500 policistů, tedy přibližně desetkrát více než loni, kdy zde převážně přistěhovalci ze severní Afriky masově napadali ženy. Na tiskové konferenci v tomto západoněmeckém městě to uvedli zástupci radnice a policie.

„Silvestr 2016 se bude vyznačovat velkou přítomností policie. Cílem je jediné: Aby zdejší občané i návštěvníci mohli bezpečně a pokojně slavit na ulicích, náměstích - a jak je zde v Kolíně zvykem - také na mostech,“ řekl šéf kolínské policie Jürgen Mathies.

V ulicích čtvrtého největšího města v Německu se poslední noc letošního roku bude pohybovat přes 1500 policistů. Podle Mathiese budou dobře viditelní a připravení reagovat na každý podnět od občanů. Ženám bude k dispozici také zvláštní telefonická linka, na kterou mohou kdykoliv zavolat.

K dalším opatřením patří zákaz odpalování zábavní pyrotechniky na prostranství před kolínským dómem, které bude ohrazeno. Každý návštěvník, který se na něj bude chtít dostat, musí projít kontrolou. 

Při loňských oslavách převážně přistěhovalci ze severoafrických zemí masově okrádali a obtěžovali ženy. Kvůli incidentům ze silvestrovské noci policie přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho 513 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění. Mezi podezřelými bylo nejvíce Maročanů a Alžířanů.

Primátorka Kolína Henriette Rekerová je přesvědčena, že řada opatření pomůže zlepšit obraz města silně pošramocený událostmi loňského Silvestra. Tomu by mohla napomoci i velkolepá světelná show berlínského umělce Philippa Geista, do níž se budou moci zapojit i návštěvníci.

salto ( 13. prosince 2016 08:30 )

To vypadá, jako když se už Němci nechtějí kulturně obohacovat

Zobrazit celou diskusi