Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uklízeč Abdul zíral na klenoty a lidé se mu smáli. Teď mu dali šperky a peníze

Autor: mib/ČTK - 
6. prosince 2016
07:20

Bangladéšskému uklízeči ze saúdskoarabské metropole Rijádu se na sociálních sítích vysmívali za to, jak na fotografii zírá do výlohy klenotnictví. Abdul Karím ale po internetové kampani na svoji podporu získal sadu zlatých šperků. Lidé mu také přislíbili tisíce rijálů, informovala televizní stanice CNN.

Snímek umístil na Instagram jeden z uživatelů této aplikace pro sdílení fotografií a přidal k němu posměšný komentář. Ten ale vzbudil příval nesouhlasných reakcí.

Majitel twitterového účtu Ensaniyat vyzval veřejnost, aby pomohla zjistit mužovu totožnost. „Obdržel jsem spoustu telefonátů a vzkazů. Některé byly užitečné, jindy lidé tvrdili, že oni jsou ten uklízeč,“ uvedl Abdalláh Kahtání.

„Tři hodiny po mém tweetu, který byl sdílen více než 6 000krát, jsme ho našli,“ řekl CNN osmatřicetiletý podnikatel. Uživatelé Twitteru podle něj uklízeče Abdula Karíma lokalizovali díky odrazu okolí ve výloze.

Telefon i zlato pro Abdula

Lidé se pak začali zajímat, jak muži pomoci. „Někteří chtěli darovat sady zlatých šperků, jiní hotovost, iPody a telefony Samsung Galaxy,“ řekl Kahtání. Společnost dovážející rýži chtěla muži věnovat několik pytlů. Člen vedení saúdských sportovních televizích kanálů zveřejnil záběry, na nichž si Karím vybírá sadu zlatých šperků.

Pětašedesátiletý uklízeč CNN řekl, že ho dary těší. Vybavil si i okamžik, kdy ho vyfotografovali. „Viděl jsem blesk. Netušil jsem, co to je. Pak jsem slyšel, že můj snímek je v médiích,“ dodal.

Kahtání, jehož twitterový účet si klade za cíl propojovat uživatele sociálních sítí s potřebnými v Rijádu, řekl, že je milé vidět takové vzedmutí solidarity v Saúdské Arábii, ale i napříč Perským zálivem.



tonda ( 6. prosince 2016 16:19 )

kolik přispěje náš Bohoušek ?,ono se jistě něco najde o co okrade naše lidi

ejvm1712 ( 6. prosince 2016 12:49 )

Co s tím ten s r á č bude asi tak dělat? Dá to jedné ze svých čtyřech manželek? Nebo to pověsí na krk ovečce kterou j e b e?

erikcom ( 6. prosince 2016 12:31 )

to jsou saudove trošku jinej level tady můžeš jen čumět

pupi ( 6. prosince 2016 09:45 )

Včera jsem se díval také na zlaté šperky za výlohou. Kdyby mě chtěl někdo nějaké koupit byl bych velice rád, jsem na tom hůř jak úklízeč ABDUL !!! Předem Děkuji !!! Můžete poslat i jako cenné psaní, po domluvě pošlu svou adresu .

trhnisinadledvinkou ( 6. prosince 2016 09:40 )

stačí umět čumět

Zobrazit celou diskusi