Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zpověď vězně z Guantánama: Z lochu rovnou do školy terorismu

Autor: Alexandr Božilov - 
4. prosince 2016
13:29

Saúdský program pro resocializaci teroristů ve skutečnosti funguje jako skrytý nábor džihádistů. Tvrdí to jeden z vězňů držených na Guantánamu. Spojené státy přitom desítky vězněných mužů propouštějí pod podmínkou, že inkriminovaný program podstoupí.

Bývalý příslušník teroristické organizace Al-Káida Ghassan Abdullah al-Sharbi své obavy vyjádřil před komisí schvalující podmínečné propuštění na americké vojenské základně Guantánamo. Podle odtajněných dokumentů označil saúdský nápravný program za teroristickou školu.

Poradenské a pečovatelské centrum prince Mohammeda bin Naifa přitom hraje klíčovou roli v saúdskoarabském boji proti terorismu. Luxusní centrum přirovnávané k dovolenkovému resortu podle New York Post nabízí širokou škálu aktivit. „Pacienti“ zde mohou například plavat, hrát ping-pong a mají k dispozici herní konzole či privátní apartmány pro manželské návštěvy.

„Bývalí džihádisté“ hrají volejbal v saúdskoarabském centru pro nápravu teroristů. „Bývalí džihádisté“ hrají volejbal v saúdskoarabském centru pro nápravu teroristů. | Profimedia

Ti, kdo úspěšně dokončí všech 12 kroků programu, jsou podle newyorského deníku odměněni mladými nevěstami a novými auty.

Jenže al-Sharbimu se do pohádkového centra příliš nechce. A to přesto, že na Guantánamu strávil 14 let. Obává se totiž toho, že ho Saúdové po „nápravě“ využijí ke svým mocenským cílům. „Oni (Saúdská Arábie) strkají všude nos, zatímco Američané se z regionu stahují. Nabírají proto více džihádistů. Řeknou vám, dobře, běž bojovat do Jemenu nebo Sýrie‘, vypověděl podle odtajněných dokumentů Sharbi před propouštěcí komisí.

Američané přitom v rámci kampaně prezidenta Obamy, který chtěl věznici na Guantánamu úplně uzavřít, poslali do nápravných zařízení v Saúdské Arábii 134 saúdských a devět jemenských vězňů. To ale byla podle al-Sharbiho obrovská chyba. Saúdové prý hrají dvojí hru: „Hýčkají vás, že bojují proti terorismu, ale přitom ho podporují“.

Žádost o podmínečné propuštění byla nakonec al-Sharbimu podle očekávání zamítnuta. Spolu s dalšími přibližně 60 vězni tak nadále zůstává na Guantánamu. Při nástupu prezidenta Obamy do funkce se přitom na americké vojenské základně nacházelo 241 vězňů. A vzhledem ke skutečnosti, že Obama opustí Bílý dům až v lednu, mohou do krajně podezřelého programu putovat další vězni.

Obama chce zavřít Guantánamo Obama chce zavřít Guantánamo | Profimedia.cz

„Kongres by měl položit nepříjemné otázky: Je to skutečně program, který má předcházet teroristickým útokům, nebo je to spíše inkubátor, který má připravit teroristy na další útoky?,“ ptá se deník New York Post.

steelheart ( 4. prosince 2016 13:50 )

velmi zajímavé! zajímavé je i to, že to tady cůbec uveřejňujete! takže USA opravdu vyrábějí teroristy proč mě to vůbec nepřekvapuje

Zobrazit celou diskusi