Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neznámý výherce si vsadil v loterii: Vyhrál přes 10 miliard!

Autor: haj - 
27. listopadu 2016
14:21

Když se poštěstí, může z vás jeden obyčejný los udělat navždy boháče. O tom, že se takové pohádky opravdu stávají, svědčí i výhra v americké loterii Powerball, o níž informovala agentura Reuters. Neznámý výherce, který trefil všech šest čísel správně, si přijde na neuvěřitelnou sumu 421 milionů dolarů (přibližně 10,7 miliardy korun). Jde o jeden z největších jackpotů v historii!

Svůj šťastný den měl výherce v sobotu, kdy byla vylosována čísla: 17, 19, 21, 37, 44 a 16. Zatím se o výhru nikdo nepřihlásil, takže buď dotyčný slosování neviděl a netuší ještě, jaké měl štěstí, nebo někde už dopředu bujaře oslavuje svůj úspěch.

K mejdanu má skutečně dobrý důvod, jelikož se jedná o jeden z největších jackpotů vůbec. Postupně stoupal už od 17. září, kdy naposledy padla výhra. Na výjimečnosti finální částky se podepsal hlavně fakt, že si na poslední chvíli los koupilo velké množství lidí.

Až si šťastlivec s osudným tiketem přijde pro peníze, bude se muset rozhodnout, jak mu bude získané jmění vypláceno. Buď si může zvolit jednorázové vyplacení 254,7 milionu dolarů (asi šest a půl miliardy korun) před zdaněním, nebo se spokojit s tím, že mu po dobu třiceti let bude měsíčně chodit na účet o něco menší obnos.

Loterie Powerball se hraje ve 44 amerických státech a na území District of Columbia, Portorika a na Amerických Panenských ostrovech. Šance na trefu jackpotu Powerballu činí jedna ku 292 milionům.

K tomu, aby se člověk zapojil, si stačí zakoupit los za pouhé dva dolary a zvolit si čísla, nebo si nechat počítačem nějaká náhodně vygenerovat. Polovina zisku z prodeje jde na výhry, dalších 40 procent pak jednotlivým státům, které je můžou využít například na podporu vzdělávání. Posledních 10 procent padne na administrativní výdaje a platy prodejcům.

Zobrazit celou diskusi