Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří únik milionů bankovních dat: Zasaženy jsou karty Visa i MasterCard

Obří únik milionů bankovních dat: Zasaženy jsou karty Visa i MasterCard
 (Autor: Profimedia)
Autor: tmp - 
21. října 2016
19:06

Indií otřásá bankovní skandál týkající se obřího úniku dat. Díky počítačovému viru došlo totiž ke krádeži necelých 3,2 milionu informací ohledně platebních karet. Informoval o tom The Economist Times. Únik hlásí největší tamní banky, které svým klientům doporučují změnu PINu nebo rovnou celé karty.

Kybernetickým zločincům se podařilo obelstít bezpečnostní systémy hned několika finančních institucí, a to i největší Státní indické banky. Jak dlouho měli přístup k bankovním systémům, zatím není jasné.

Jisté je jen to, že hackeři počítačovým virem napadli platební systémy společnosti Hitachi. Ze 3,2 milionu napadených karet je 2,6 milionu od společnosti Visa nebo Mastercard. Zbytek tvoří data indické platební platformy RuPay.

Stále není jasné, kdo za kybernetickým útokem stojí, ale zasažení zákazníci pozorovali neautorizované transakce provedené jejich kartami na několika místech v Číně.

Některé finanční instituce už oznámily, že zdarma vymění napadené karty, jiné zase instruovaly své klienty, ať se vyhnou bankomatům ostatních bank.

Dotčená nadnárodní společnost poskytující debetní karty popřela, že by bylo rozsáhlé napadení systému již oficiálně potvrzeno. „Pro MasterCard je bezpečnost a zabezpečení plateb tou nejvyšší prioritou a pracujeme na vyšetřování s regulátory, emitenty, nabyvateli, globálními i lokálními donucovacími orgány a platebními stranami na zhodnocení současné situace,“ napsala v prohlášení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi