Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kim se raduje, svět zpozorněl. Raketa KLDR doletěla až k Japonsku

Autor: bud, ČTK - 
24. srpna 2016
07:50

Severní Korea cvičně vypálila u svého východního pobřeží balistickou raketu z ponorky, která doletěla k Japonsku. Střela letěla zhruba 500 kilometrů a dopadla do moře v oblasti japonského vzdušného prostoru. Tokio to označilo za ohrožení Japonska.

Raketový test se uskutečnil ráno kolem 5:30 místního času (v úterý večer SELČ) a raketa dopadla do Japonského moře, upřesnil představitel velení jihokorejské armády. Test podle něj ukázal, že KLDR pokročila v technologii vystřelování balistických střel z ponorek.

Spojené státy zaměřily a sledovaly severokorejskou raketu, kterou podle nich byla balistická střela typu KN-11, řekl Reuters nejmenovaný představitel armády USA. Tento typ střely podle něj zatím nikdy tak daleko nedoletěl. Washington označil test za provokaci a hodlá to projednat v RB OSN.

Japonsko: Ohrožení bezpečnosti

Test ihned tvrdě odsoudilo Tokio. „Jedná se o vážné ohrožení bezpečnosti Japonska a o nezodpovědný a neprominutelný čin, který zjevně poškozuje regionální mír a stabilitu,“ prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

Satelitní záběry podle jihokorejských vojenských představitelů ukázaly, že v oblasti vypuštění cvičné střely u pobřežního města Sinpo je severokorejská ponorková základna.

Zpráva o vypuštění balistické střely, které je dalším z podobných činů KLDR v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, přišla dva dny po zahájení 12denního společného výročního cvičení USA a Jižní Koreji u Korejského poloostrova za účasti desetitisíců vojáků obou zemí. Manévry, které Pchjongjang považuje za nácvik invaze do KLDR, vždy zvýší napětí v regionu.

nastvanej ( 24. srpna 2016 10:32 )

von za to nemůže došli mu prášky

ermino ( 24. srpna 2016 09:23 )

Cvičení USA a Jižní Koreje.

ermino ( 24. srpna 2016 09:20 )

Psát o provokaci KLDR a v další části o novém 12 denním cvičení USA a KLDR může napsat jen kolaborantský tisk.

Samo ( 24. srpna 2016 09:18 )

Ty jsi ale bolševický magor, Rusko nikdo neprovokuje. Naopak Rusko provokuje celou Evropu a napadá své sousedy a zabírá jejich území. Tak to bylo v případě Gruzie a zabrání Jižní Osetije a Abcházie, dále v případě zabrání Podněstří v Moldávii, v případě anexe Krymu a vyvolání konfliktu na východní Ukrajině. A bude dále pokračovat jako nekonečný příběh. Rusové odjakživa vedli války s národy kolem sebe. Nadarmo nemají zabrané území kolem 1/6 světového povrchu. V Evropě se cítí ohrožené Pobaltské státy, Skandinávie, Polsko a všechny státy, které mají s Rusy zkušenost ve své nedávné historii a navíc v současné době Rusové operují v Baltském a Severním moři se svými jadernými ponorkami a provokují bijovými letouny, kdy mnohdy se pohyhují v oblasti prostoru, který využívají civilní letecké společnosti.

moiaza ( 24. srpna 2016 08:52 )

Z této zprávy může mít radost jen pomatenec. Ale není se čemu divit. Agresoři z USA všude haraší svými zbraněmi, tak na co čekat? Roztahují se víc a víc všemi směry a čekají na svojí šanci někoho napadnout. Provokují Rusko, Čínu, KLDR a řadu dalších států. Ať se pak nediví, že Kim má radost z doletu raket.

Zobrazit celou diskusi