Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ruský duchovní šokoval: Obřízka zdraví neškodí, ženy „zklidní“

Autor: mb - 
16. srpna 2016
20:29

Vysoce postavený muslimský duchovní šokoval Rusy prohlášením, že je ženská obřízka naprosto neškodná a „uklidňuje ženu“. Muftí Ismail Berdiev (62) je přitom členem prezidentského Výboru pro spolupráci s náboženskými společnostmi. Muslimský duchovní pochází z Dagestánu, kde je tato barbarská praktika v některých regionech dodnes praktikována.

„Pokud vím, dělá se to (ženská obřízka) proto, aby se trochu uklidnil ženský nepokoj. Zdraví to vůbec neškodí,“ prohlásil Berdiev v rozhovoru pro rádio Govorit Moskva. Ženskou obřízku pak označil za „čistě dagestánský zvyk“, který nijak neodporuje dogmatům islámu.

Muftí tak reagoval na kritickou zprávu lidsko-právní organizace Právní iniciativa, která upozornila na to, že je zrůdný zvyk dodnes praktikován v některých částech Dagestánu.

„Obřízku dívkám provádějí většinou v dětství… Dívkám buď zcela uříznou klitoris, nebo ho poškodí,“ píše se pak v obsáhlé zprávě neziskové organizace, jejíž plné znění si můžete přečíst zde.

Zatímco někteří duchovní v Dagestánu vnímají ženskou obřízku jako povinnost v souladu s islámem, odpůrci tvrdí, že zvyk má ještě předislámské kořeny. Praktika přitom během sovětské vlády prakticky vymizela, ale kvůli některým duchovním i znovu obnoveným zvykům zažívá bohužel návrat.

Ženská obřízka je spíše typická pro země Afriky, po celém světě bylo takto podle údajů OSN zmrzačeno nejméně 200 milionů dívek a žen. V některých společnostech hraje iniciační roli, kdy se z dívky stává žena, v jiných pak má za cíl ženu „zklidnit“, jak vysvětlil Ismail Berdiev.

V Rusku už se ozvaly hlasy, aby Berdiev na svou funkci v prezidentském Výboru pro spolupráci s náboženskými společnostmi rezignoval. Ruský prezident Vladimir Putin (63) Berdieva v době psaní tohoto článku z funkce neodvolal a samotný muslimský duchovní neprojevil nejmenší náznak lítosti nad svými slovy.

Ženská obřízka by mohla být dle ruského právního kodexu kvalifikována jako „poškozování zdraví“, ale vymahatelnost práva v těsně semknutých rodových společnostech na Kavkaze bývá občas problematická. Barbarská praktika se dělá většinou potají, účastníci se vyhýbají zdravotnickým zařízením.

Muftí Ismail Berdiev je ženatý a má dvě dcery. Jestli také podstoupily ženskou obřízku, však už v rádiu neprozradil.

luppe ( 24. září 2016 17:21 )

Fikla bych mu ho v půlce, aby se taky zklidnil hovado!!!!

akko ( 17. srpna 2016 05:08 )

Takoveho blba je potreba uklidnit...KLESTE!

skane ( 16. srpna 2016 23:43 )

Rusky muz Muftí Ismail je u Putina v lasce

1pravda1 ( 16. srpna 2016 22:25 )

Jestli by spíše nepotřebovali zklidnit muslimští muži, co pí-chají i malé devítileté dívky. Praktika přitom během sovětské vlády prakticky vymizela,!!!!!!! ale kvůli některým duchovním i znovu obnoveným zvykům zažívá bohužel návrat. V muslimském světě je prostě žena odpad, zahalený, obřezaný, bez práv - hrůza. Proč to nezakážete? Obřežeš dívku - no tak valíš do vězení a velká pokuta! Totéž židé, proč obřezávají malé kluky, předkožka chrání penis a bůh ji jistě nedal lidem zbůhdarma, v dospělosti ať se nechá každý obřezat jak chce. Už mám těch všech náboženství po krk, včetně pedofilních kněží bažících jen po majetku.

andorea ( 16. srpna 2016 22:09 )

21. století a přitom idiotů plno, jako by je z nebe shazovali...

Zobrazit celou diskusi