Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Italští muslimové požadují mnohoženství: Když mají práva gayové, chceme taky

Autor: mb - 
10. srpna 2016
13:12

Muslimové v Itálii se nechali slyšet, že by v zemi rádi uvítali zavedení mnohoženství. Argumentují tím, že se jedná o otázku „lidských práv“. Jako příklad uvádějí schválení homosexuálních svazků, ke kterému v Itálii došlo letos v červnu. Dle logiky argumentu platí, že pokud můžou mít netradiční svazky homosexuálové, muslimům by také nemělo být bráněno.

„Neexistuje důvod, proč by Itálie měla bránit polygamním manželstvím, pokud jde o dobrovolný souhlas zúčastněných osob. Mluvíme tu o lidských právech, mnohoženství je lidské právo. Muslimové nesouhlasí s homosexuálními svazky, a přesto musí akceptovat systém, který to umožňuje,“ napsal na sociální síť Facebook Hamza Piccardo, zakladatel Unie islámských společenství a organizací (UCOII). Komentář pak doplnil fotkou starosty Milána Giuseppa Saly spolu s homosexuálním párem.

Dle Hamzy je mnohoženství otázkou „rovnosti občanů před zákonem“ a dokonce tvrdí, že polygamie bude mít pozitivní dopad na italskou společnost. „Nepodceňujte demografický efekt mnohoženství. Zvrátilo by to propad porodnosti a následnou potřebu zahraniční pracovní síly,“ domnívá se Hamza Piccardo.

Návrh Piccarda však vyvolal mezi politiky odsouzení. „Staletí boje za práva žen nemohou být jednoduše potlačena,“ prohlásila liberálně orientovaná Debora Serracchiani z Demokratické strany.

Kritikou pak nešetřili ani konzervativci. „To je ten umírněný islám, se kterým chce vést italská vláda dialog,“ poznamenal ironicky europoslanec za Ligu Severu Paolo Grimoldi. A k výroku muslimského vůdce se vyjádřil i starosta Milána Giuseppe Sala, jehož fotku Piccardo použil. „Piccardo řekl bláznivé věci… Myslím si, že jeho pozice škodí islámskému světu,“ prohlásil starosta.

Záporné reakce muslimského předáka nevyděsily, spíše naopak. „Jednoduchá právně-filozofická úvaha způsobila takovou nevoli, až je to vtipné,“ napsal na Facebook Piccardo.

Itálie je kulturně a historicky silně katolickou zemí. Proti přijetí zákona o registrovaném partnerství se stavěla církev, ale marně. Poslanci nakonec návrh schválili. Homosexuálové nemohou uzavírat manželství, ale „jen“ registrované svazky a nemají též právo adoptovat děti.

Katolické konzervativní kruhy již dlouhodobě upozorňují na to, že zrušení chápání manželství jako výhradního svazku mezi mužem a ženou otevře „Pandořinu skříňku“ a začnou se objevovat další návrhy na netradiční manželství. Mnohoženství by mohlo být jednou z těchto forem.

amgal ( 23. května 2017 19:52 )

Ať se vrátí odkud přišli, Evropa mnohoženství zavádět nebude. To tomu de..bilnímu chlapovi nedošlo kolik bude mít tchýní?

pekaaaros ( 10. srpna 2016 16:46 )

už za tenhle požadavek měli hned dostat zezadu pohlavek, pak měli povinně dostat ke snědku jitrnici a pak hned vyhostit.

sores ( 10. srpna 2016 15:43 )

 Ten černý do.bytek potřebuje hlavně dělohy na rodění potomků hlavně synů aby je naučili dobře zabíjet!!! Zvířata mají pro ně větší cenu nežli žena, od ní požadují nežli dělohu. Neznají co je to randění, namlouvání a zamilovanost. Musí být v celibátu do svatby a manželku také vidí celou až v den svatby.Rodiče domlouvají sňatky mladých. Proto jsou jak utržený zde v Evropě a znásilňují!!!Jsou to polodivoši a ne inteligentní lidi ale doby.tek.

barracuda.sro ( 10. srpna 2016 15:26 )

Vy máte jediný právo držet huby.MUSLIM a ISLÁM do EVROPY nepatří.Maximálně dvě ovce a jednu kozu na šu.kajdu.

prycsnima ( 10. srpna 2016 15:13 )

 Tak ať už ty zk ur vený eu vlády uzákoní,že každá ženská musí dát pánovi(kozomudovi)vždy a všude! Už mi to celý zajobaný lidstvo se re. Android (ne v mobilu,)na vás a je po pí či.

Zobrazit celou diskusi