Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pumový útok u nemocnice: V pákistánské Kvétě zemřelo nejméně 93 lidí

Autor: ČTK, mb - 
8. srpna 2016
10:37

Nejméně 93 lidí v pondělí zahynulo a desítky dalších utrpěly zranění při pumovém útoku, jímž byla zasažena nemocnice v jihopákistánském městě Kvéta. Informovala o tom agentura DPA. Počet zabitých neustále roste, původně se mluvilo o 53 mrtvých. Nemusí proto jít nemusí o konečnou bilanci. 

Původní údaje o počtu mrtvých vycházely z informací tří velkých nemocnic v Kvétě, kam byli mrtví i zranění převezeni. Ministr zdravotnictví provincie Balúčistán, jehož je Kvéta správním střediskem, informoval, že počet obětí vzrostl již na 93. 

Nálož vybuchla ve chvíli, kdy se shromáždili hosté pohřbu prominentního právníka Bilála Anvara Kásího, který byl ve Kvétě zastřelen. Mezi 50 až 100 účastníky pohřbu byli podle sdělovacích prostředků hlavně právníci a novináři.

K atentátu se zatím nepřihlásila žádná z radikálních skupin, které působí v Balúčistánu. Provinční ministr vnitra Sarfraz Bugtí novinářům řekl, že nálož pravděpodobně odpálil sebevražedný útočník, vyšetřování ale ještě pokračuje.

Kásí byl zastřelen ráno, když jel do soudní budovy. V Kvétě v poslední době přibylo útoků mířených na konkrétní osoby. Připisuje se to jednak zvyšování kriminality, ale také činnosti separatistů. Motiv útoku na Kásího zatím není jasný. Stejně tak ještě není objasněno, zda spolu oba útoky souvisely.

Balúčistán hraničí s Íránem a s Afghánistánem, je bohatý na ropu, ale sužuje jej sektářsky motivované násilí, útoky ozbrojenců hnutí Tálibán i kmenové spory.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi