Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kim Dotcom je zpátky: Kontroverzní miliardář chce znovu spustit Megaupload

Autor: mb - 
12. července 2016
19:40

Německo-finský internetový podnikatel Kim Dotcom (42) plánuje znovuspuštění svého kdysi populárního serveru Megaupload, který byl kvůli tlaku amerických úřadů v roce 2012 uzavřen za údajné porušování copyrightu. Na vrcholu popularity stránku Megaupload navštěvovalo 50 milionů lidí denně, uživatelé si oblíbili pohodlné sdílení souborů.

„Megaupload se vrátí 20. ledna 2017, bude to páté výročí zásahu (policejního). Stránka bude lepší než původní a přitom bude důvěrně známá,“ napsal na sociální síť Twitter Kim Dotcom.

Sídlo kontroverzního internetového miliardáře prohledala v roce 2012 novozélandská policie na popud amerických úřadů, které obvinily podnikatele z toho, že porušuje autorská práva. Filmové a hudební společnosti prý přišly o 500 milionů dolarů (12,2 miliard Kč).

Kim Dotcom byl následně zatčen, ale poté propuštěn na kauci. Vleklá soudní bitva pokračuje dodnes. Internetový podnikatel původem z Německa se navíc brání vydání do Spojených států amerických. „Nikdy jsem tam nebyl. Nikdy jsem tu zemi nenavštívil. Nikdy jsem tam nevlastnil žádnou společnost. Ale všechno, co jsem vybudoval, nyní patří USA,“ postěžoval si Dotcom na internetu. Narážel tak na zabavení milionů dolarů, které mu konfiskovaly Spojené státy.

Megaupload si rychle získal oblibu uživatelů díky jednoduchému a uživatelsky příjemnému rozhraní, stránka umožňovala snadné sdílení souborů.

O tom, zda bude Megaupload opravdu vzkříšen, však panují pochybnosti. Už dříve totiž Kim Dotcom založil projekt Mega, který měl Megaupload nahradit, ale nakonec spolupráci na stránce ukončil – údajně kvůli neshodám s ostatními partnery.

Kim Dotcom je výstřední postava, která si libuje v rychlých autech a pompézních sloganech. Na Novém Zélandu se zkoušel politicky prosadit, ale jeho strana ve volbách naprosto pohořela.

anno ( 12. července 2016 23:11 )

Proč většina kontraverzních miliardářů vypadají jako prasečkáři!!!! Asi by potřebovali poctivou tvrdou práci třeba na uhlí!!!!!!!

tomlk007 ( 12. července 2016 21:26 )

Nic nespustí,do té doby pukne

Zobrazit celou diskusi