Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Duhový průvod i pláč pro Orlando: Za práva homosexuálů demonstroval milion lidí

Autor: ČTK - 
4. července 2016
18:07

Desetitisíce lidí se v neděli v kanadském Torontu zúčastnily tradiční demonstrace Gay Pride za práva homosexuálů. V čele průvodu šel i premiér Justin Trudeau, jenž se podle agentury AFP stal prvním šéfem kanadské vlády, který se této akce kdy zúčastnil. Průvod se pořádal například i v německém Kolíně, kde se ho zúčastnil téměř milion lidí. 

Premiéra, který přišel v bílých kalhotách a růžové košili a mával praporkem v duhových barvách, přivítal dav bouřlivým potleskem. Po celou dobu průvodu musel 44letý liberál Trudeau rozdávat podpisy a nechat se fotografovat účastníky. Jeho snímky podle AFP zaplavily sociální sítě.

Dlouhý pestrobarevný a veselý průvod se na pokyn pořadatelů v 15:00 místního času (21:00 SELČ) zastavil, aby minutou ticha uctil památku obětí masakru 12. června v americkém Orlandu, ke kterému se přihlásila organizace Islámský stát. Džihádisté v tamním klubu pro gaye tehdy povraždili 49 lidí.

Téměř milion účastníků

Téměř milion lidí se o den dříve zúčastnil pochodu homosexuálů v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem. Akce pod názvem Christopher Street Day, která sahá do roku 1969, kdy gayové a lesbičky protestovali proti policejní brutalitě v New Yorku, byla věnována památce obětí nedávného masakru v nočním podniku v americkém Orlandu.

Podle organizátora akce Nilse Schmidta přišlo demonstrovat za toleranci k sexuálním menšinám až 950.000 lidí. Policie odmítla sdělit odhad účasti.

Účastníci akce, kteří se tradičně ukázali v odvážných módních kreacích, třímali duhové vlajky a nesli transparenty s nápisy: „My jsme Orlando“. Někteří měli na sobě trička s nápisy: „Láska není zločin“.

„Chceme vyjádřit naši úctu všem obětem,“ sdělil další z organizátorů průvodu Jörg Kalitowitsch agentuře DPA. „O Orlandu se v tuhle chvíli hodně mluví, a to je důvod, proč jsme využili této příležitosti – i když to je bohužel smutná událost – abychom ukázali, že všude, včetně Německa, jsou oběti útoků spáchaných proti homosexuálům,“ dodal.

Průvody homosexuálů se konaly v některých evropských městech i v sobotu. Desítky tisíc lidí zaplnily ulice Paříže a Madridu.

V Orlandu zabil pachatel v polovině června pět desítek lidí, a to ve jménu radikální organizace Islámský stát. Radikálové z IS jsou podle všeho odpovědní i za teroristické útoky z posledních dnů proti civilistům v Istanbulu, Dháce a v Bagdádu.

anka ( 4. července 2016 20:44 )

a vy sam sebe povazujete za normalniho a slusneho??????

klimap ( 4. července 2016 19:24 )

AŤ jdou do hajzlu, verbeš nenormální !!

moiaza ( 4. července 2016 19:01 )

 V Havloidní kapitalistické republice je "normální a slušný" člověk k smíchu.Abyste něco znamenali, musíte být bukvice, zloděj, politik, feťák a jiná verbež. Normální lidé jsou spodinou v této společnosti.

Ruudazvostravy ( 4. července 2016 19:00 )

Týdle bů*zeranti je holt zhouba lyctva.Prasata chcýpaj na červenku a týdle švajnehundi na zdrclou mr*tku f análu.

Zobrazit celou diskusi