Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Masakr v gay klubu v Orlandu: Střelec plánoval i vraždu desítek dětí

Autor: lm - 
14. června 2016
16:17

Chtěl zaútočit v Disney Worldu! Omar Mateen (†29), který v neděli po půlnoci zastřelil v gay klubu 49 lidí, přemýšlel, že rozpoutá masakr mezi dětmi. Vypověděla to jeho manželka Noor Zahi Salman.

Omar Mateen navštívil Disney World v Orlandu se svou manželkou letos v dubnu. Z toho, co žena přiznala policistům, to vypadá, že si park obhlížel jako možné místo útoku. Sekce zábavního parku, kterou navštívili, nemá detektory kovů ani ochranku, která by návštěvníky prohledávala. Žena z ničeho nebyla obviněna.

Střelce dvakrát vyšetřovala FBI. Poprvé v roce 2013, kdy po teroristickém útoku na Bostonském maratonu přiznal kolegům, že se zná s čečenskými bratry Tamerlanem a Džocharem Carnajevem, kteří ho spáchali. Podruhé pak, když vyšetřovatelé zjistili, že by mohl mít vazby na Monera Mohammada Abu Salha, prvního amerického sebevražedného atentátníka v Sýrii.

Bratry Carnajevovy zmínil i při hovoru s policií, který před útokem uskutečnil. Během třicetiminutového hovoru je označil za své „bratry“ a rovněž slíbil věrnost organizaci Islámský stát. Mateen posléze během několika hodin v gay klubu Pulse postřílel 49 lidí.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi