Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v gay klubu na Floridě: Během tří hodin zabil střelec 49 lidí, úřady začaly s identifikací

Autor: lm - 
13. června 2016
11:48

Nejméně 50 mrtvých a dalších 53 zraněných, mnoho v kritickém stavu. To je děsivá bilance nedělního masakru v gay klubu v Orlandu. Zatím byla identifikována zhruba polovina obětí. Vesměs mladí muži, kteří měli celý život před sebou.

Nejhorší střelecký masakr v dějinách USA. Devětadvacetiletý Omar Mateen v neděli po půlnoci vtrhl do gay klubu v Orlandu a začal se smíchem pálit po návštěvnících z poloautomatické pušky AR-15. Na místě zastřelil 39 lidí, dva zemřeli venku a zbytek v nemocnicích nebo na cestě do nich. 53 lidí bylo raněno a mnoho z nich stále bojuje o život.

Radnice města začala s identifikací obětí, jejichž jména zveřejňuje na svých stránkách. Z údajů vyplývá, že většina byli mladí muži mezi 20 a 30 lety, kteří měli celý život před sebou. Všichni nevinní lidé, kteří se jen chtěli dobře pobavit. Rodiny obětí nemohou pochopit, jak to mohl někdo jejich milovaným udělat.

Mezi mrtvými je i Luis Vielma, který spolupracoval s J. K. Rowlingovou na natáčení Harryho Pottera. Když se to autorka knihy dozvěděla, napsala na Twitter, že „nemůže přestat plakat“. Bohužel je mezi oběťmi i Eddie Jamoldroy Justice (†30), který se před střelcem ukryl na záchodech a psal své mamince, že nejspíš umře. Další oběť, Edward Sotomayor Jr. (†34), se specializoval na zájezdy pro homosexuály. Jeho partner byl zrovna venku, nakládal něco do auta, když zazněly první výstřely.

Na Stanleyho Almodovara III (†23) čekala doma vážně nemocná maminka. Svému synovi připravila jídlo, aby se ještě najedl, než půjde spát. Bohužel už se ho nedočkala, Stanley byl podle ní „šťastný muž s velkým srdcem“.

Střelec Omar Mateen se narodil v USA, jeho rodiče jsou ale z Afghánistánu. Podle FBI měl vazby na radikální hnutí Islámský stát (IS), který se také k útoku přihlásil, jak alespoň tvrdí agentura Amak napojená na islamisty. Mateenův otec Seddique Mir Mateen podle agentury AP uvedl, že svého syna zažil rozčileného, když před několika měsíci viděl v Miami dva líbající se muže. To podle otce mohlo mít vliv na jeho akci. Náboženství s tím prý nemělo nic společného.

Seznam obětí šíleného střelce

Edward Sotomayor Jr. (†34), Stanley Almodovar III (†23),  Luis Omar Ocasio-Capo (†20), Juan Ramon Guerrero (†22), Eric Ivan Ortiz-Rivera (†36), Peter O. Gonzalez-Cruz (†22), Luis S. Vielma (†22), Kimberly Morris (†37), Eddie Jamoldroy Justice (†30), Darryl Roman Burt II (†29), Deonka Deidra Drayton (†32), Alejandro Barrios Martinez (†21), Anthony Luis Laureanodisla (†25), Jean Carlos Mendez Perez (†35), Franky Jimmy Dejesus Velazquez (†50), Amanda Alvear (†25), Martin Benitez Torres (†33), Luis Daniel Wilson-Leon (†37), Mercedez Marisol Flores (†26), Xavier Emmanuel Serrano Rosado (†35), Gilberto Ramon Silva Menendez (†25).

Ruudazvostravy ( 13. června 2016 13:08 )

 Vono bi se spýš mjelo vocenit,že zachránil aspoň veletucet zadnic přet perforacej.

phantomas ( 13. června 2016 12:55 )

Nenechal je žít právě proto, že je to magor.

jity ( 13. června 2016 12:52 )

No jsou, ale pořád jsou to lidé a měli svoje rodiče. Někteří na toho gae ani nevypadají, ale na některých je to docela znát. Nikomu tím neubližují, nikam neutíkají, tak proč je magor nenechal žít.

1pepan ( 13. června 2016 12:19 )

A už to není terorista, Trump ho použil proti Obamovi s pro-muslimskou migrací. Obama není opičák, ale lišák, ten bude dlouho Trumpovou noční můrou.

prycsnima ( 13. června 2016 12:19 )

 Ale vůbec to nemá s ničím nic společného. A makrela ta pí ća dederácká zamoří celou evropu . Trump do bílého domu !

Zobrazit celou diskusi