Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé v syrské válce: Polibek mrtvému bráškovi i kladivo jako pomoc pro zraněné

Autor: mb - 
9. června 2016
13:40

Povstalecké skupiny prolomily linie radikálů v syrském městě Máraa, které leží v provincii Aleppo. V oblasti jsou kvůli bojům uvězněny tisíce civilistů. Jako v každé válce nejvíce trpí ženy i děti. Britská média přinesla šokující záběry utrpení tří sourozenců z Aleppa – Mohameda, Mahmouda a Amara.

„Stál jsem u okna, když dopadla střela z letadla,“ popsal britským novinářům jeden ze tří bratrů. „Bylo to v domě Tahara,“ upřesňuje jedno z dětí, kam dopadla raketa, která těžce zranila jejich mladšího brášku Mohameda. Bratři zaprášení od sutin jsou v šoku a upřeně hledí na malého sourozence.

Zatímco zdravotníci bojují o život Mohameda, naproti leží zkrvavená holčička, kterou musí lékaři ošetřovat bez léků tlumících bolest, protože anestetika jednoduše nejsou.

Přes snahu zdravotníků Mohamed umírá, jeho bezvládné tělíčko halí do modré látky a bratři propukají v pláč. Na místo doráží i matka, která v šoku bere své mrtvé dítě do náručí a mrtvolku přes protesty mediků kamsi odnáší. „Pokud mi ho vezmete, nikdy vám to neodpustím!“ křičí na ně v zoufalství. Muži raději ženě ustupují.

Utrpení těchto dětí bohužel není v syrské válce výjimečné. Na veřejnost se dostalo video, kde je vidět, jak záchranáři vytahují uvězněného muže z trosek domu, který zasáhlo zřejmě syrské či ruské letadlo.

Video  Civilistou ve válečném městě: K muži se museli probourat, aby přežil.  - Reuters
Video se připravuje ...

Moskva se do konfliktu v Sýrii vložila loni na podzim, od té doby zaznamenala syrská armáda výrazné úspěchy. Osvobodila např. Palmýru a Islámský stát přišel o značnou část svého území. Teroristé se bohužel neštítí používat civilisty jako živý štít a i v syrském konfliktu se smrt civilistům nevyhýbá.

marti33 ( 9. června 2016 16:02 )

Každá muslimka má 8 děcek a nikdo se tam do práce moc nehrne. Za takových podmínek je jasné že zdroje brzo dojdou. Pak už jen Usa a Saudi dodají zbraně a hon na křesťany může začít a taky začne.

vendulka1234 ( 9. června 2016 14:51 )

 co je tohle za kulturu, a za lidi, co tohle dopustí, izraelci, siřané a další všechno je to jedna pakáž, prostě čmoudi, vzájemně se vraždí bijou, je to hnus a ted je ještě máme v Evropě magori, množí se jak krysy, přesto že se vzájemně likvidujou pořád je jich jak mraku, jen v Evropě miliony, mám toho dost, tohle je fakt hnus, která civilizace tohle dopustí!!a nepřestanou s tím, a my je tady máme litovat, oni to budou dělat dál, a ted jak se sem nasrali tak i nám! shit

Zobrazit celou diskusi