Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Učitelka dávala prvňáčkům moc úkolů: Vyšetřuje ji prokurátor

Děti ve škole (Ilustrační foto)
Děti ve škole (Ilustrační foto)  (Autor: Foto: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
11. května 2016
07:09

Rozruch v ruských médiích vyvolal případ učitelky z okolí Čeljabinska na Uralu, kterou místní prokuratura začala trestně stíhat kvůli přehnané náročnosti vůči prvňáčkům. Až příliš přísné učitelce může v případě odsouzení hrozit až tříleté odnětí svobody.

"Přílišné zatěžování žáků prvních tříd domácími úkoly a jejich známkování jsou nepřípustné," vysvětlilo ministerstvo školství, které jakékoli hodnocení prvňáčků již dříve zakázalo.

Strážci zákona učitelku podezírají také z psychického týrání žáčků, které nutila každý den se učit nazpaměť "složité básně", jak si postěžovali prokuratuře rodiče přetěžovaných žáků.

 

Úřady nezveřejnily ani totožnost učitelky, ani neupřesnily školu, kde učí. Uvedly jen, že učitelku podrobily výslechu a že jí zakázaly odcestovat ze stálého bydliště.

"Možná byla vůči žákům příliš náročná, ale to není zločin," zastal se pedagožky prezidentův zmocněnec pro práva dětí Pavel Astachov. Podle něj by si úřady neměly plést přísnost s krutostí, ani by se nemělo zapomínat, že i vyhlášení pedagogové jako Anton Makarenko používali i dosti drsné metody. "Děti musí být chráněny před krutostí v škole, ale presumpci neviny nikdo nezrušil," konstatoval podle televize NTV.

ivoadler ( 11. května 2016 07:58 )

Domácí úkoly jsou pěkná blbost. Zatěžuje to děti i rodiče, o učitelích nemluvě. Jedině tak naučit se nějakou básničku - Jak lvové bijem o mříže. Co je to vlastně ten hrdobec?

Zobrazit celou diskusi