Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pětiseteurovka končí: Politici se bojí zneužití teroristy

Autor: ČTK, zst - 
4. května 2016
20:07

Evropská centrální banka (ECB) koncem roku 2018 přestane vydávat bankovky s nominální hodnotou 500 eur (zhruba 13 500 Kč). Oznámila to dnes banka. Důvodem jsou obavy z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám. ECB nicméně dodala, že vydané pětiseteurové bankovky bude možné dál používat a v budoucnosti je bude možné kdykoli vyměnit.

Pětiseteurová bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou. Například ve Spojených státech je nejvyšším platidlem v oběhu stodolarová bankovka (necelých 2400 Kč). „Pětiseteurová bankovka je nástrojem pro nezákonné aktivity,“ vysvětlil šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Ve Španělsku se pětiseteurovce přezdívá „Bin Ládinova“, protože se ví, že existuje, nikdy ji ale nikdo neviděl. Její konec může euro podle amerických analytiků kromě zákroku proti praní špinavých peněz také oslabit a pomoci tak evropskému exportu.

Ministři financí zemí Evropské unie v únoru banku vyzvali, aby zvážila možnosti, jak omezit dostupnost pětiseteurových bankovek. „Existuje nebezpečí, že velké bankovky a vysoké částky v hotovosti mohou být snadno použity k financování terorismu,“ uvedl tehdy nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který předsedá užší skupině ministrů financí eurozóny. Jen třetina těchto bankovek, které jsou v oběhu, je totiž podle ECB používána k běžným transakcím.

Podle údajů banky se také ve formě pětiseteurové bankovky nacházelo téměř 30 procent celkové hotovosti, kterou loni nahromadili lidé v eurozóně. Celková hodnota peněz v hotovosti v 19 státech eurozóny loni vystoupila na více než bilion eur (27 bilionů Kč). To bylo zhruba o osm procent více než o 12 měsíců dříve. Hodnota hotových peněz v oběhu je skoro dvojnásobná než před deseti lety.

Skrblení hotovosti doma se ale nemusí vyplatit. Agentura Reuters zveřejnila například příběh kyperské ženy, která podle tamní centrální banky spálila své úspory v troubě, protože zapomněla, že je tam schovala. Kypřané ale obecně peníze také rádi schovávají leckde, výjimkou není ani pračka. Nezřídka se tak stane, že zbytky bankovek přinesou do centrální banky a požadují jejich výměnu.

„Vyvstávají tady dvě otázky: nedostatek důvěry v bankovní systém a obavy, kam peníze investovat,“ řekl bývalý člen vedení kyperské centrální banky Stavros Zenios. Hromadění hotovosti má podle něj přitom velký dopad na ekonomiku: je totiž v protikladu k tomu, o co usiluje ECB, totiž dostat do finančního systému více likvidity.

lunatic ( 4. května 2016 21:57 )

Ovšem,nadále platí,že 1 bankovka-letos bude dokonce vydaná celá nová emise této měny .zkrátka 1000CHF je ekvivalentem + - 24 500Kč,čili - ryze hypoteticky je na jakýkoliv vývoz milionu Kč ze země zapotřebí pouze strčit do kapsy štůsek čítající cca 41 "papírků"

Zobrazit celou diskusi