Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Větší trest než za znásilnění. Za pirátství na webu chce Británie 10 let

Autor: mb - 
26. dubna 2016
06:15

Až deset let vězení navrhuje Londýn jako trest za internetové pirátství. Hříšníkům na webu by tak hrozily přísnější tresty než zločincům, kteří se dopustí například znásilnění. Vládní návrh kritizují ochránci lidských práv i odborníci.

„Minulý rok vláda začala konzultaci ohledně maximálního 10letého trestu. Obdrželi jsme přes tisíc odpovědí, což nám umožnilo učinit si lepší obrázek. Navrhujeme proto zvýšení maximálního trestu na 10 let,“ píše baronka Lucy Neville-Rolfe (63) ve zprávě.

Ačkoliv se baronka zaštiťuje odezvou respondentů z řad internetových společností, organizací i jednotlivců, není jasné, proč tak činí. Drtivá většina dotázaných (98 procent) odmítá zvýšení trestu za internetové pirátství.

Internetové piráty je nutné tvrdě trestat

Vláda však trvá na tom, že internetové piráty je nutné tvrdě trestat. „Současný nerovnoměrný stav trvá už mnoho let. V posledních letech však spolu s růstem legitimních internetových služeb došlo k nárůstu případů porušení copyrightu,“ píše Neville-Rolfe.

Nyní hrozí internetovému pirátu maximálně dva roky vězení, nově by to tedy mělo být deset. Opatření se údajně nedotkne lidí, kteří si pouze stáhnou film z internetu, cílem zákona mají být „velkopiráti“, kteří nabízejí stažení tisíců filmů, písní a softwaru.

„Přísný trest bude hrozit běžným lidem

Ujišťování vlády odborníky ale moc nepřesvědčilo, zákon se prý dotkne i obyčejných uživatelů. „Výsledkem bude, že lidem, kteří nejsou žádní zločinci, ale jen naivní uživatelé, bude hrozit přísný trest,“ vysvětluje Jim Killock z organizace Open Rights Group. Asociace britských právníků pro vzdělávání a IT (BILETA) se k návrhu staví také kriticky.

„Právní prostředky pro postih »velkých pirátů« již existují a používají se. Navrhovaný 10letý trest je nepřiměřený,“ píše se na stránkách sdružení. Vládní návrh dle organizace navíc není v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech.

Přísnost trestu kontrastuje v porovnání s ostatními zločiny a jejich možným postihem. Pro srovnání - podle právního manuálu, který slouží jako základní vodítko při určování výše trestu, útočník, který znásilní 16letou dívku, může být odsouzen například jen na čtyři roky. Při dobrém chování pak může být z vězení propuštěn ještě dříve. Více informací o možných trestech za znásilnění v britském právním systému můžete nalézt zde.

Internetoví uživatelé už dali najevo svůj hněv. „Hamižnost korporací nezná mezí,“ napsal Geo Meaner. Další uživatelka na adresu britských zákonodárců ironicky poznamenala: „Jsem si jista, že tresty za přijímání úplatků rozhodně nezpřísní.“

V kauze Panamských dokumentů nedávno vyšlo najevo, že britský premiér David Cameron (49) profitoval z tajného účtu svého otce založeného v tzv. daňovém ráji. Přestože do ulic Londýna vyšlo demonstrovat 150 tisíc lidí a mnozí z nich požadovali rezignaci premiéra, Cameron ve funkci zůstává. Parlamentní výbor se navíc bez vysvětlení odmítl kauzou nadále zabývat.

 

Zobrazit celou diskusi